Pravděpodobně nejstarší metodou grilování je přímé pečení ve žhavých uhlících nebo grilování masa, obaleného v listech. V 17. století se grilování věnovali Indiáni na území Střední Ameriky. Maso udili v kouři nad ohněm za pomocí nástroje s povědomým názvem barbacoa. V 19. století již bylo grilování za oceánem považováno za velkolepou společenskou událost. Opékání větších kusů masa nebo celých zvířat si přisvojují zejména Francouzi. Finální podobu grilování a barbecue pak k dokonalosti dovedl Američan Steven Raichlen.Patříte k těm, kteří si letní sezónu nedovedou představit bez voňavé opékané klobásy či šťavnatých špekáčků? Připravili jsme pro vás širokou škálu delikátních
grilovacích specialit. V našem sortimentu najdete voňavé
klobásy s divokým česnekem,
ďábelské grilovací párečky,
čertovské špekáčky pro milovníky pálivého a
špekáčky premium pro gurmány. Nechybí ani legendární
grilovací koleno. Pro vaše děti jsme připravili
rošťácké špekáčky se sníženým obsahem soli a zvýšeným podílem masa.
Tipy a rady pro přípravu masa
Maso nechejte odležet
Maso nechejte před přípravou na grilu v marinádě odležet cca 24 hodin. Marináda dokonale prostoupí masem a zvýší jeho šťavnatost a křehkost. Po ugrilování nechejte plátky masa 5–8 minut odležet mimo oheň, aniž byste ho nakrájeli nebo propichovali. Bude tak ještě šťavnatější a zachová si šťávu uvnitř masa.
S marinádou opatrně
Červené, rybí a zejména kuřecí maso může obsahovat různé bakterie, které mohou při delším skladování v teple zahýbat s vašim zažíváním. Pokud plánujete využít zbytek marinády na výrobu omáček, raději ji nejprve provařte nebo jinak tepelně upravte. Sladkými grilovacími omáčkami potírejte maso až v posledních minutách grilování, aby se cukr na povrchu masa nepřipaloval.
Gril mějte pod kontrolou
Ve středu grilu na mřížce by se teplota měla pohybovat mezi 250° a 300 °C. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, nechte palivo v grilu rozpalovat zhruba 40 minut, aby na něm vznikla vrstva uhlí, zbarvená do běla. Pokud používáte plynový gril, předehřejte ho 15 až 20 minut před grilováním.