39580.png

1. Podle třídy jakosti

Šunky rozdělujeme do tří jakostních tříd: šunka „nejvyšší jakosti“, „výběrová“ a „standardní“. Každá z nich musí splňovat speciální požadavky na složení a smyslovou charakteristiku. V zahraničí však toto rozdělení nenajdete, neexistují totiž žádné celosvětové ani celoevropské jakostní požadavky na složení a výrobní postup šunky.

2. Podle obsahu masa a bílkovin

Uzenina by měla být tvořena především masem. Při nákupu je potřeba selskou úvahou spočítat, že například dušená šunka za 100 Kč/kg prostě nemůže být vyrobena z masa. Základním ukazatelem kvalitní šunky je obsah čisté svalové bílkoviny (ČSB). Jsou to bílkoviny, pocházející pouze ze svalové tkáně zvířat. Šunkám, obsahujícím různá zahušťovadla, pojiva, barviva a další přídavky, bychom se měli vyhnout.Šunka nejvyšší jakosti musí obsahovat minimálně 16 % ČSB (představuje podíl masa téměř 100 %), výběrová 13 % ČSB a standardní pouze 10 % ČSB. Pozor, nezaměňujte podíl svalové bílkovina za obsah masa.

3. Podle vzhledu

Při nákroji se ze šunky nesmí uvolňovat tuk ani voda. Plátky se nesmí rozpadat, praskat nebo se oddělovat na jednotlivé svaly. Povrch šunky nesmí být „oslizlý“, lepkavý nebo dokonce plesnivý. Špatné je i přílišné mramorování, krvavé skvrny a příliš syté nebo světlé zbarvení.

4. Balenou či nebalenou?

Na tom, zda je šunka balená či nebalená, příliš nezáleží. Důležité je koupit vždy takové množství, které brzy spotřebujete. Krájené šunky a uzeniny musí být prodány nejpozději do 24 hodin od nakrájení a za stejnou dobu, maximálně do dvou dnů, by měly být spotřebovány.U nás můžete vybírat z těch nejkvalitnějších šunek s velkým obsahem masa. V nabídce pro vás máme například šunku dušenou v páře (94 %), božskou šunku (94 %), hovězí šunku (91 %), rytířskou šunku (92 %) nebo šunku Viktorie (92 %) a mnoho dalších.
Stáhněte si nejnovější akční leták