Ptáte se, které zabijačkové dobroty jsou v Čechách a na Moravě právem považovány za největší hvězdy každé zabijačky? Bezpochyby voňavá tlačenka a jitrnice. Generace našich pradědečků a prababiček je vymyslely proto, aby bylo možné dokonale využít vše, co vzniklo při porážce vykrmeného čuníka.V reportáži vás pan Pilčík osobně provede Muzeem řeznictví, ve kterém jsou vystaveny plně funkční řeznické stroje v překrásném stavu. Karel Pilčík je pokračovatelem již páté generace mistrů řezníků na Valašsku a Muzeum řeznictví je pro něj symbol vyjádření vděku a úcty k řeznickému řemeslu svých předků. Další důvod fungování muzea je ukázat vývojovou křivku vývoje řeznického řemesla. Od ručních řeznických nástrojů a pomůcek po motorem poháněné řeznické stroje. V muzeu najdete také autentickou ukázku původní řeznické prodejny. Přímo vedle muzea navíc najdete moderní pobočku řeznictví MP Krásno a.s.Ve videu se dozvíte, co znamenal přechod od původních řezaček masa - mlýnků k tzv. kutru a jak pomohl kutr k tomu, aby vaše párky a salámy měly dokonale jemnou strukturu. Zjistíte také, jaký je ideální poměr masa a dalších surovin v párcích a proč není vždy ideální pídit se po nejvyšším podílu masa v nich. Karel Pilčík také předvede více než 100 let starou pokladní kasu z expozice muzea.V další části videa redaktor České televize společně s panem Pilčíkem a dcerou Pavlínou předvedou unikátní zážitkový program Muzea řeznictví, ve kterém si zájemci mohou vyzkoušet, jak se připravují některé z nejoblíbenějších zabijačkových specialit. Muzeum řeznictví funguje již pět let a poslední dva roky nabízí tuto unikátní možnost poznat nefalšované valašské tradice.Ve videu zhlédnete kompletní proces přípravy pravé valašské tlačenky a jitrnic. Garantujeme, že se vám budou sbíhat sliny a budete se těšit, až se do muzea vydáte.Celé video k shlédnutí - odkazVíce informací o zážitkovém programu Muzea řeznictví
