35614.jpg

Starověká šunka byla pořádně prosolená

První zmínky o nasoleném vepřovém mase, které můžeme považovat za předchůdce naší šunky, pochází z dob Keltů, tedy z druhého tisíciletí před naším letopočtem. Keltskou technologii úpravy masa převzali Římané, kteří prosolovali prasečí kýty, následně je osoušeli a potírali olejem. Římský spisovatel a politik Marco Terenzio Varrone, který žil v prvním tisíciletí před naším letopočtem, označil Galy, tedy Kelty, dokonce za odborníky na zpracování a konzervaci vepřového masa. Bylo by zajímavé starověkou šunku ochutnat. Podle způsobu přípravy se však dá předpokládat, že by nám připadala příliš slaná.

Hanibal zvítězil a pak si pochutnal

O oblibě nasoleného masa existuje řada dalších historicky doložených zmínek. Když slavný vojevůdce Kartága Hanibal vstoupil po vítězné bitvě proti římské armádě v roce 217 před naším letopočtem do Parmy, rozhodli se vesničané, že svým osvoboditelům uspořádají hostinu. Vytáhli prý ze skrýší sudy s vepřovým nasoleným masem ukrytým na horší časy a předložili ho vojsku. Traduje se, že slavnému generálovi šunka z Parmy velmi zachutnala.

Pražská šunka dobyla svět

Uzenáři v našich historických zemích zbavovali vepřovou kýtu před konzervací kostí, poté ji rozdělili na několik částí, nasolili ji, zalili lákem, ovařili ji a zaudili. V polovině devatenáctého století přišel uzenář František Zvěřina s novým postupem. Vepřovou kýtu nechal proležet nevykostěnou… a na světě byla klasická Pražská šunka. Lahodná chuť a šťavnatost otevřela šunce dveře do luxusních restaurací nejen v Praze, ale i ve významných evropských městech, a posléze i v zámoří. Pražská šunka se stala vzorem pro další uzenáře, z nichž nejlépe si údajně vedl Antonín Chmel na pražské Zvonařce.Základem slavné Pražské šunky byly prvotřídní suroviny, vysoký obsah masa a přesné dodržování technologických postupů. Jsou to stejné principy, které dodržujeme i my při výrobě našich šunek. Pokud si chcete pochutnat na prvotřídní uzenářské lahůdce, sáhněte po Vesnické šunce Krásno vyrobené z celých šálů vepřové kýty, výtečného libového a křehkého masa s jemným zauzením a tukovým krytím, které podtrhuje originální a nezaměnitelnou chuť. Šťavnatá Vesnická šunka nejvyšší jakosti se pyšní 98% obsahem masa a je samozřejmě bez lepku.
Stáhněte si nejnovější akční leták