Sádlo dříve nechybělo v žádné kuchyni
Naši předkové nedali na sádlo dopustit. Vepřové sádlo se používalo na smažení, přidávalo se do kynutého těsta nebo se do něj nakládalo maso, které pak vydrželo v kameninových nádobách dlouho čerstvé. Uplatnění však nenacházelo jen v kuchyni. Naše prababičky používaly sádlo jako účinný krém na vysušenou kůži a k urychlení hojení jizev. Jako živočišný tuk pak upadlo na nějakou dobu v nemilost, aby se nyní opět vrátilo na výsluní. Výzkumy z poslední doby totiž zařadily sádlo mezi zdravé potraviny.
Výhodné je složení sádla i vysoký bod zakouření
Sádlo se dostalo na seznam problematických potravin kvůli obsahu cholesterolu a zdraví škodlivých nasycených transmastných kyselin. Názory na cholesterol však odborníci přehodnocují a zjišťují, že ani obsah nasycených kyselin v kvalitním sádle není tak vysoký, jak se původně deklarovalo. Složení sádla tak předčí podle výzkumů tuky z palem, loje a mléka. Výhodou sádla je navíc vysoký kouřový bod, což znamená, že vydrží velké zahřátí.
Tuky často střídejte. Na smažení používejte tuky s vysokým bodem zakouření, jako je právě sádlo. Ohlídejte si vždy, aby se při smažení netvořil namodralý dým, který je znakem přepalování, během kterého se tvoří v potravinách škodlivé látky.