Cestování v přírodě je krásné, ale může být taky náročné kvůli vysokým teplotám a rozmarům počasí. Je zapotřebí hodně pít, namazat se opalovacím krémem, použít repelent a hlavně si vzít pořádnou svačinu.Nezapomeňte na ovoce a zeleninu, ty vás skvěle osvěží v horkém dni. Hlavní část svačiny by ale podle nás mělo tvořit pořádné maso. Nezapomeňte na jeho vhodný výběr vzhledem k počasí. Do parných dnů se skvěle hodí
trvanlivé fermentované salámy, kterým nevadí ani vyšší teploty. O tom,
jak vybrat nejlepší uzeniny na váš výlet jsme již dříve psali samostatný článek.
Tipy na perfektní svačinu na výlet
Chleba s pečeným bokem
Svačina číslo jedna na jakýkoliv výlet v zimě i létě. Dva pořádné krajíce chleba, hořčice, cibule, rajčata, salát a
pečený bok. Pro fajnšmekry doporučíme ještě přidat pár kapek česnekového oleje.
Bageta s vysočinou
Vysočina na výlet je téměř tradice. Tento trvanlivý salám vydrží i letní pařáky a tak se nemusíte bát zakousnout do svačiny i navečer poté, co celý den strávila v rozehřátém batohu.
Naše doporučení je: Bageta, pomazánkové máslo či tavený sýr, plátkový sýr, vysočina, paprika nebo rajče, karamelizovaná cibulka. Pokud plánujete bagetu sníst rychle, nebojte se přidat i plátky voňavé šunky.
Příprava: bagetu nakrojíme napůl (ale nerozkrojíme úplně). Uvnitř namažeme pomazánkovým máslem nebo taveným sýrem, vložíme na kolečka nakrájenou vysočinu a plátky sýra, nakrájenou papriku a rajčata a karamelizovanou cibulku.
Příprava karamelizované cibule: cibuli (5ks) nakrájíme na půlkolečka. Na pánev dáme máslo (2 lžíce) nebo olej a rozehřejeme. Přidáme cibuli a restujeme na mírném plameni. Pravidelně mícháme každých 5 - 10 minut. Jakmile je cibule tmavě hnědá (45 - 60 minut) přidejte do ní cukr (1 lžička). Poté restujte dalších 3 - 5 minut. Pak odstavte a nechte zchladit. Takto připravenou cibuli můžete uchovat v lednici pro pozdější využití.Pokud se nechcete zdržovat karamelizováním cibule, tak doporučíme zakoupit již hotovou osmaženou cibuli.
Vysočina mini v praktickém balení 300 gramů je trvanlivý salám, který si můžete vzít do batůžku i vcelku. Zaručeně přijde vhod pokaždé, když vás přepadne hlad.
Další ze skvělých tipů na výlet je sendvič napěchovaný vším dobrým. Pro podrobný postup přípravy se
podívejte na celý recept.