Tradice a rituál
Zabijačka je časově náročný proces, a proto se porážka zpravidla koná krátce po rozednění. Význam zabijačky ve venkovské kultuře nespočívá pouze v zajištění vynikající potravy. Zabijačka plní také společenskou roli. Po zabijačce bývá tradičně rozdělována výslužka mezi všechny, kteří při ní pomáhali, ale také mezi sousedy a příbuzné.Tradiční období zabijaček trvá až do masopustního úterý. Po něm následuje popeleční středa, která je začátkem postního období. Masopustní radovánky a hodování končí až do velikonočních dnů.
Krásenská zabijačka v Muzeu řeznictví
Termín akce: 30. 3. 2019
Čas: 10.00 – 16.00
Místo konání: před areálem MP Krásno a.s., Valašské Meziříčí
Přijďte ochutnat zabijačkové speciality přímo z kotlů!
- Vychutnejte si tradiční zabíjačkový ovar, kolena, prdelačku, zabijačkový guláš a další dobroty.
- Váš chuťový zážitek doprovodí cimbálová muzika BESKYD.
- Pro děti je připravena zábava v podobě tvořivých dílniček, soutěží. Nebude chybět ani pouliční divadlo Studio Bez Kliky, které vás i vaše ratolesti vtáhne do děje pohádky O princeznách a drakovi.
- V rámci Krásenské zabijačky bude probíhat soutěž „O nejlepší domácí tlačenku“. Přihlásit se může úplně každý, kdo holduje tomuto pokrmu a kdo přinese vlastnoručně vyrobenou tlačenku. Vítěz vyhraje sud piva Řeznický lev.
Přijďte se rozveselit a okusit tradici spolu s námi. Těšíme se na vás!