Příprava
- Máslo rozpustíme v kastrolku na mírném plameni.
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo a pak i další suroviny (mléko, vejce, cukr krupice, sůl, slivovice, prášek do pečiva) a vše důkladně promícháme metlou.
- Těsto necháme odpočinout při pokojové teplotě 10 minut.
- Na pánvi rozpálíme sádlo na středním plameni.
- Promícháme si těsto a naběračkou jej lijeme tenkým pramínkem do rozpáleného sádla tak, aby vznikl nepravidelný šnek.
- Smažíme dozlatova zhruba minutu z každé strany.
- Hotové smaženky vyndáváme ideálně děrovanou obracečkou a pokládáme na kuchyňský papír, který odsaje přebytečné sádlo.
- Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
- Smaženky jsou výborné s marmeládou nebo brusinkami.