Tradice výroby masa a masných výrobků na Valašsku sahá hluboko do historie. Její rozmach se datuje od přelomu 15. a 16. století, kdy na východní Moravu začali přicházet Valaši a naučili zdejší lid pastevectví, chovu dobytka a umění zpracování masa. Významnou měrou ovlivnili způsob hospodaření v tomto hornatém kraji, vtiskli zvláštní ráz lidové kultuře a dali název celému regionu i jeho obyvatelům. Postupem doby se stalo Valašsko svými uzeninami proslulé.
První písemný doklad, týkající se řeznické živnosti mistra Perutky z Meziříčí, je ze 17. století. Historie průmyslového zpracování masa ve Valašském Meziříčí započala 28. ledna 1895, kdy řezníci založili „Družstvo na postavení jatek“. Pro valašskomeziříčský závod se stal mezníkem rok 1955, kdy byly uvedeny do provozu mrazírny a rok 1964, kdy zahájil výrobu nově vybudovaný masokombinát.
V roce 1993 byl masokombinát privatizován a od 1. 1. 1994 nesla firma název Masný průmysl – Krásno, spol. s r.o. Od 1. 1. 2004 nese společnost název MP Krásno, a.s.
Současnost
Během krátké doby se z malé zastaralé lokální provozovny v srdci Valašska stal moderní podnik, který zaujal místo mezi 5 největšími českými výrobci masa a masných výrobků. Společnost výrazně investovala do modernizace výroby, přičemž veškeré investice byly realizovány tak, aby podnik vyhovoval přísným evropským normám.
Výrobky z Krásna lze v současné době nalézt u řady obchodních řetězců a maloobchodních sítí, stejně jako na pultech specializovaných řeznictví. Společnost expanduje na slovenské a maďarské trhy.
V sortimentu společnosti se nalézají mimo klasických výrobků i tradiční valašské speciality. Zákazníci si je oblíbili především pro jejich standardně vysokou kvalitu a pro nezaměnitelnou chuť. Výsledkem dlouhodobé orientace na vysokou kvalitu výrobků je nejen stoupající obliba produktů pod značkou Krásno, ale také řada cen a ocenění. Za těmito úspěchy stojí především zaměstnanci společnosti, kteří k potřebné kvalifikaci přidávají nadšení a obětavost. Díky tomu dnes značka Krásno symbolizuje spojení řeznické tradice s moderní technologií.
Mohlo by vás také zajímat...
MASOBRANÍ - český svátek masa
Maso patří již tradičně nejen do české kuchyně.<br> Je považováno za nezbytnou součást našich jídelníčků především kvůli svému vysokému obsahu živin.
Soutěž Gastro Krásno Cup 2024
Střední škola gastronomie a služeb, Přerov, Šířava 7 uspořádala již XV. ročník soutěže Gastro Krásno Cup 2024. Škola tuto soutěž organizuje pro mladé kuchaře a číšníky.
Chceme vám dnes představit skvělý nový projekt Na Valašsku je Krásno
Pojďte s námi poznávat krásy Valašska lze ve všech ročních obdobích.