Suroviny

500 g hladké mouky
30 g čerstvého droždí
220 ml smetany
6 žloutků
60 g cukru krupice
1 špetka soli
1 lžička citronové kůry
3 lžíce rumu
80 g másla
Vepřové sádlo škvařené 500 g
moučkový cukr
marmeláda

Příprava

Překrásně vykynuté koblihy, smažené na vysoké sádla nebo másla, jsou legenda každé masopustní hostiny a každá domácnost je dělá dle vlastního receptu. Náš recept je snadný a přípravu koblih s ním zvládnete hravě.

Rozdrobte droždí na malé kousky a smíchejte v míse s trochou smetany a cukru. Nechte směs 15 minut ležet, než vzejde kvásek. V průběhu kynutí připravte ve vodní lázni nebo v horké páře žloutky, které ušlehejte a smíchejte se zbytkem smetany.

Do kvásku, který mezitím vzešel, přidejte prosátou a provzdušněnou mouku, sůl a citronovou kůru. Přidejte smetanu se žloutky a rozpuštěné máslo s rumem. Vypracujte vláčné a nelepivé těsto, které vyválejte do tloušťky 2 cm.

S pomocí tvořítka nebo větší sklenice vykrojte z těsta kroužky. Na jeden kroužek dejte lžičku marmelády a přiklopte druhým kolečkem těsta a těsto spojte.

Smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného sádla. Kobliha by měla celá plavat a nikdy se nesmí dotýkat dna kastrolu. Ještě horké koblihy následně posypte moučkovým cukrem.

Dalšie masopustní recepty:

Jitrnice s kroupami a hříbky

Masopustní pekáč


bool(false) bool(true)
Volná místa Akční leták Ochutnávky