Suroviny

4 ks Moravské jitrnice
120 g kroupy
20 g Vepřové sádlo škvařené 500 g
2 stroužky česneku
3 snítky majoránky
300 ml odstáté černé pivo
1 šalotka
1 hrst sušených hříbků
200 g Lučina
sůl a mletý černý pepř

Příprava

Kroupy uvařte v osolené vodě, dokud nezměknou. Sušené hříbky namočte asi na půl hodiny do studené vody a poté je vyjměte, lehce vymačkejte a nakrájejte na malé kousky. Vodu z hub nevylévejte, bude se vám hodit na podlévání krup. Šalotku nakrájejte na jemno.

Do pánve s tlustým dnem dejte rozehřát sádlo, na kterém následně nechejte zesklovatět šalotku. Přidejte nadrcený nebo nastrouhaný česnek, houby, uvařené kroupy a vše smíchejte.

Přidejte asi 1,5 dl ohřátého černého piva, nechte jej vyvařit a podlijte částí vody z hub. Tento postup opakujte dvakrát po sobě. Následně přimíchejte Lučinu, odrhnutou majoránku, sůl a pepř. Směs musí mít krémovou konzistenci a nesmí být suchá, proto se nebojte ji podlévat vodou nebo pivem.

Jitrnice ohřejte na menším plameni na troše sádla a vody. V průběhu ohřívání je obracejte a na koncích jitrnici propíchněte, aby se mohla uvolnit pára a část tuku. Recept je možné doplnit i studeným kysaným zelím.

Další masopustní recepty:

Masopustní koblihy

Masopustní masový pekáč


Volná místa Akční leták Ochutnávky