Velikonoce v české kuchyni by patrně svým rozsahem vydaly na samostatnou kuchařku. Tradice velely během pašijového týdne zvolit výběr specifických jídel, které odkazovaly na křesťanské tradice a lokální zvyklosti. O velikonočních tradicích a jejich významu jsme již
psali dříve.Přinášíme vám tak výběr několika dobrot, s kterými si velikonoční svátky určitě užijete a skvěle si pochutnáte.
Velikonoční beránek
Křehký velikonoční beránek je typický symbol pro dříve hojně rozšířené skopové maso, které bylo součástí velikonoční tabule po skončení velikonočního půstu. V Bibli je pečeně z beránka považována za obřadní jídlo před odchodem Židů z Egypta. Beránek byla tradiční židovská oběť, která byla přinášena ke svátku Pesach (velikonoce), byla připomínkou vyvedení Židů z Egypta Mojžíšem.Receptů na velikonočního beránka byste našli bezpočet. My vám přinášíme recept na beránka z třeného těsta, který je úžasně vláčný a lahodný.
Velikonoční beránek z třeného těstaVelikonoční křížové buchty - hot cross buns
Pro tento recept jsme zabrousili do tradic Anglie a přeneseně Austrálie a Kanady. V Anglii se tyto lahodné bochánky podávají ještě teplé, rozkrojené a potřené máslem. Jsou mírně sladké a tradičně se jí na Velký pátek. Vršek je tradičně ozdobený křížkem, což má být symbol ukřižování Ježíše Krista. Doporučujeme je sníst hned první den. Druhý den těsto mírně ztuhne, což se však dá vyřešit ve vyhřáté troubě.
Velikonoční hot cross bunsVelikonoční nádivka s kopřivami
Po postním období hospodyňky připravovaly tradiční recepty, z nichž se nám některé naštěstí dochovaly dodnes. Jeden z tradičních velikonočních receptů je i velikonoční nádivka s kopřivami, která je plná skvělých surovin a tvoří výjimečně dobrou chuťovou kombinaci.
Velikonoční nádivka s kopřivamiPlecovník plněný šunkou
Plecovník je tradiční pochoutka, která neodmyslitelně patří k Velikonocům. Jedná se o speciální kynuté pečivo plněné uzeným masem, šunkou, párkem nebo sýrem. Vyzkoušejte ho a překvapte vaše hosty. Zaručeně jim bude chutnat.
Plecovník plněný šunkou