Velikonoční křížové buchty – Hot Cross Buns – MP Krásno
Suroviny

500 g hladké mouky 00 (má vyšší obsah lepku)
1/4 lžičky soli
85 g cukru
2 lžičky mleté skořice
1 lžička perníkového koření
1 špetka strouhaného muškátového oříšku
30 g Vepřové sádlo škvařené 500 g
20 g másla + na vymazání plechu
7 g instantního droždí
140 g směsi sušeného nebo kandovaného ovoce
150 ml mléka
NA KŘÍŽE:
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce vody
NA ZÁVĚR:
3 lžíce medu nebo tzv. zlatého sirupu

Příprava

Populární britské hot cross buns svým tvarem připomínají české buchty Honzovky. Svou chutí spíše mazanec. Kříž z těsta se na buchty přidává kvůli připomínce Ježíšova ukřížování.

  1. Smíchejte ve větší míse mouku, sůl a perníkové koření. Nakrájejte na kostičky máslo a přidejte ho do směsi společně se sádlem. Sádlo lze v receptuře nahradit navýšením množství másla.
  2. Do směsi vmíchejte až v této fázi instantní droždí a sušené nebo kandované ovoce. Větší kousky ovoce překrájejte na menší kostičky.
  3. Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, ale nikoliv horké. Nalijte ho do mísy a vypracujte vláčné, měkké a soudržné těsto.
  4. Posypte si kuchyňský vál moukou a vyklopte na něj zpracované těsto. Hněťte přibližně pět minut, dokud nepřestane lepit.
  5. Vytvořte z těsta dvacet stejně velkých kousků a zpracujte z něj kuličky.
  6. Použijte vyšší plech, vyložený papírem na pečení, který lehce pomažte máslem. Rozložte na něj rovnoměrně koule těsta a nechejte mezi nimi kousek místa (podobně jako u českých buchet Honzovek).
  7. Plech s těstem zakryjte pomaštěnou potravinářskou folií a nebo utěrkou a nechejte v teple kynout přibližně dvě hodiny. Poté předehřejte oboustranně troubu na 190°C.
  8. Na vytvoření křížů na buchty smíchejte tři lžíce mouky se dvěma lžícemi vody. Vznikne směs hladké, pastovité konzistence. Tu dejte do plastového sáčku a ustřihněte mu růžek. Na každou buchtu udělejte z pasty křížek.
  9. Dejte pekáč do trouby a pečte přibližně 18 minut dozlatova.
  10. V průběhu pečení lehce zahřejte med nebo zlatý sirup, aby byl řidší. Po vytažení z trouby jím bochánky potřete mašlovačkou.
  11. Buchty podávejte ideálně ještě teplé.

Tip pro vás: v Británii se také hojně používá metoda, kdy se do těsta ještě před pečením udělají kříže ostřím nože. Po vytažení z trouby se prasklina na buchtě naplní cukrovou polevou.


Volná místa Akční leták Ochutnávky