500 g hladké mouky 00 (má vyšší obsah lepku)
1/4 lžičky soli
85 g cukru
2 lžičky mleté skořice
1 lžička perníkového koření
1 špetka strouhaného muškátového oříšku
30 g Vepřové sádlo škvařené 500 g
20 g másla + na vymazání plechu
7 g instantního droždí
140 g směsi sušeného nebo kandovaného ovoce
150 ml mléka
NA KŘÍŽE:
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce vody
NA ZÁVĚR:
3 lžíce medu nebo tzv. zlatého sirupu
Populární britské hot cross buns svým tvarem připomínají české buchty Honzovky. Svou chutí spíše mazanec. Kříž z těsta se na buchty přidává kvůli připomínce Ježíšova ukřížování.
Tip pro vás: v Británii se také hojně používá metoda, kdy se do těsta ještě před pečením udělají kříže ostřím nože. Po vytažení z trouby se prasklina na buchtě naplní cukrovou polevou.