Příprava
Nejprve si připravte holandskou omáčku. Do menšího rendlíku dejte bílé víno, ocet, pepř a bobkové listy, přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se obsah nezredukuje na zhruba tři lžíce. Poté směs vychlaďte. Žloutky vyklepněte do žáruvzdorné mísy a tu „posaďte“ na hrnec s vroucí vodou tak, aby se voda nedotýkala mísy. Do žloutků zašlehejte asi jednu lžíci octové redukce. Šlehejte zhruba dvě minuty, aby obsah zbělal. Mísu sejměte a do žloutků pomalu a postupně vmíchejte zbylý ocet i veškeré máslo, které jste předem nechali rozpustit. Přidávejte jej po troškách, každou další dávku přilévejte teprve poté, až se předchozí zcela vstřebá. Špetku soli rozmíchejte se šťávou z poloviny citronu a vmíchejte do omáčky.
Kaiserky rozkrojte, spodní poloviny namažte máslem, navrch položte plátek šunky, přiklopte druhou polovinou a vložte do trouby o teplotě 160 °C.
Připravte zastřená vejce. Ve větším hrnci přiveďte k varu dostatek vody rozmíchaný se 100 ml bílého vinného octa. Snižte plamen, aby voda jen lehce probublávala, a postupně do vody rozklepávejte vejce. Postupujte tak, že každé vejce přibližte co nejvíce vodní hladině, rozklepněte ho a pak se pomocí lžic snažte bílek ,omotat‘ okolo žloutku. Vejce vařte 2–3 minuty, poté ho vylovte pomocí vařečky či odpěňovačky.
Housky vyndejte z trouby, odklopte vrchní díly, na šunku posaďte vždy jedno vejce, přelijte holandskou omáčkou, posypte mletým pepřem, přiklopte druhou polovinou housky a podávejte.
V tomto receptu najdete
Objevte další recepty v naší Kuchařce
Pomazánka z grilovaného lilku s chlebem a klobásou ze zelím
45 min
Slaninová quesadilla
30 minut
Hamburger s vejcem a pečeným bokem
45 minut
Obložený chleba šampionů
15 minut
Toast se smetanovým dresinkem
20 minut
Plecovník plněný šunkou
2,5 hodiny
Tortilly se sádlem a se špenátovou náplní
45 minut
Sendvič se šunkou, sýrem a jemným hořčicovým dresinkem
15 minut
Bageta s masovými koulemi a cibulkou
90 minut