Kalendářně máme již půlku podzimu za sebou, ale až teď přišel čas definitivně říct létu sbohem. Dle pranostik už letos teplé dny očekávat nemůžeme. "Den Všech svatých je poslední, který léto zahání", tvrdí jedna z pranostik. Spoustě z nás stačí pro teplo domova otočit jedním kolečkem a ze zimy si nemusíme lámat hlavu. Naši předkové však neměli vymoženosti jako ústřední topení a supermarkety. Jak se připravovali na zimu a měli vůbec pomyšlení na zábavu v tuto roční dobu?Svátky v listopadu byly a stále jsou poněkud odlišné od svátků v jiných měsících. Nejen pro své sychravé a ponuré počasí, ale také i proto, že listopad byl mezi lidmi považován za magický měsíc.2. Listopad - DušičkySvátek zemřelých je první listopadový svátek. Tento svátek, který nejspíše vychází z keltského svátku Samhainu, znamená tradičně konec léta. Tento den byl považován za půlící den mezi růstem a chřadnutím, mezi teplem a chladem, mezi životem a smrtí. Byla dokončena sklizeň a potraviny se ukládaly na zimu. Potraviny, které by se jinak zkazily, bylo zapotřebí spotřebovat nebo konzervovat. Také slabá zvířata a ta, pro která nebylo na zimu dostatek krmení, byla poražena. A tak se pořádaly hody, které jsou typické pro listopadové svátky.11. Listopad - Svatý MartinDnes bychom tento den nazvali hospodářskou uzávěrkou roku. V tento den se tradičně vyplácely odměny obecním pastýřům a slouhům a byly prodlužovány smlouvy s čeledí na další rok. Pro stvrzení smlouvy se otevíralo víno. Odtud pochází název pro pověstné svatomartinské víno. A kdo by neslyšel o svatomartinské huse. Věděli jste, že se posvícení s husou mnohdy protáhlo na několik dní?26. Listopad - Svatá KateřinaNa svatou Kateřinu se konalo poslední posvícení. Poté už byly svátky klidnější až do masopustu v následujícím roce. Oslava svaté Kateřiny je známá především pro tancovačky, které byly v režii žen. Ty měly celý večer dámskou volenku. Jako sváteční jídlo v tento výjimečný den můžeme doporučit třeba Svatokateřinské jabkance.30. Listopad - Svatý OndřejPodle našich předků je svátek svatého Ondřeje jedním z nejmagičtějších dní v roce. Co se v tuto noc objeví ve snech, to se určitě splní. To alespoň tvrdí jedna z pověr. Tradičně se v tento den praktikovaly zvyky, které jsou nyní přesunuty na Vánoce. Například věštění pomocí házení střevíčku za hlavu. Když špička po dopadu ukazovala ke dveřím, do roka se slečny zajisté vdaly.Jaká jídla vykouzlí tu pravou podzimní atmosféru? Typickým jídlem pro valašský listopad byla jídla z brambor, zelí, švestek a jablek. Díky tomu je Valašsko známé pro jídla jako bramborové placky, kyselicu, frgál, povidla a samozřejmě slivovici na lepší trávení. Náš tip na kouzelný listopad je například Jitrnice se zelím a bramborem, nebo Jablkový křen s vařeným hovězím masem, či Hrachová kaše s uzeným.