Jitrnice se zelím a bramborem | MP Krásno
Suroviny

4 ks Jaternice
4 ks Kroupová jelítka
2 lžíce Vepřové sádlo škvařené 500 g
Na podušené bílé zelí:
1 ks sklenice bílého kysaného zelí včetně nálevu
2 lžíce hladké mouky
1 ks velké cibule
2 lžíce cukr
50 ml oleje
sůl
Na brambory:
500 g brambor
1 lžička celého kmínu
1 lžička soli

Příprava
  1. Jelita a jitrnice můžete ohřát a krátce osmahnout přímo na pánvi. Zahřejte ji na střední teplotu a rozpalte na ní jednu lžíci sádla. Při této metodě přípravy jitrnice i jelita ráda praskají. Případně je dejte do pekáče a opečte je v troubě při teplotě 160 – 170 °C dokud se na povrchu nevytvoří slabá křupavá kůrčička.
  2. Na rozpáleném oleji zprudka osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí.
  3. Poté snižte teplotu a zaprašte zesklovatělou cibuli dvěma lžícemi hladké mouky a přibližně minutu mouku s cibulí orestujte.
  4. Přidejte zelí i s nálevem a duste za občasného míchání přibližně 10 – 15 minut. Obsah jemně osolte.
  5. Nakonec přidejte podle vaší chuti cukr. Zelí by mělo mít přibližně sladkokyselou chuť. Vše řádně promíchejte a ještě dalších deset minut poduste pod pokličkou. Poté můžete podávat.
  6. Oloupané brambory nakrájejte na větší kostky a propláchněte. Vodu následně slijte.
  7. Brambory dejte do hrnce a zcela je zalijte studenou vodou. Vodu osolte lžičkou soli a přidejte dvě špetky celého kmínu. Přiveďte vodu k varu a vařte brambory přibližně 15 minut.

Volná místa Akční leták Ochutnávky