Na těsto:
1 kg kvalitní hladké mouky s vysokým obsahem lepku
500 ml vlažné vody
1 sáček sušeného droždí
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky solí
Na ozdobení pizzy:
Amálka šunka nejvyšší jakosti
Vysočina
1 balení mozzarelly
200 g plátkového sýra
smetana ke šlehání
cherry rajčátka
červená paprika
Smíchejte sypké suroviny na těsto a poté k nim přidejte ty tekuté. Těsto důkladně promíchejte, bude krásně vláčné, hladké, jemné, nebude lepit. Kuchyňský robot či domácí pekárna mohou udělat práci za vás.
Hotové těsto v míse přikryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice. V chladu nechejte do druhého dne.
Na druhý den těsto vyndejte z lednice a rozdělte na osm až deset bochánků zhruba stejné velikosti. Když budete dělat klasickou velkou pizzu, připravíte z uvedeného množství pět kousků.
Každý bochánek ještě prohněťte a rozválejte na co nejtenčí placku. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a ozdobte podle fantazie a chuti vašich dětí. Hotovou nazdobenou pizzu lehce přelijte smetanou.
Můžete použít také rajčatový základ – rajčatové pyré pouze ochutíte troškou česneku, oreganem, špetkou soli a špetkou cukru.
Pečte v naplno vyhřáté troubě, dokud nebudou okraje krásně zlatavé. Pokud vaše trouba zvládne teplotu okolo 270 °C, nebojte se jí. Pizza by se měla péct krátce na vysokou teplotu, aby byly okraje krásně křupavé.
Upečenou pizzu můžete ještě dozdobit čerstvou zeleninou.