Příprava
- Čerstvé máslo nechejte změknout při pokojové teplotě.
- V kuchyňském robotu si připravte nástavec typu hák. Samozřejmě lze těsto smíchat i ručně.
- V menší misce rozmíchejte 60 ml vlažné vody s droždím.
- Do mísy od robota nalijte zbývající vodu (190 ml) a přidejte do ní vodu s droždím. Přidejte také hladkou mouku a změklé máslo. Míchejte při středním výkonu robota přibližně osm minut, dokud těsto nebude zcela hladké.
- Posypejte kuchyňský vál moukou a položte na něj těsto. Přikryjte jej utěrkou a nechejte přibližně hodinu vyzrát.
- Po hodině zrání z těsta připravte váleček, který rozdělte na čtyři stejně velké kusy po přibližně 200 g.
- Nahřejte troubu na plný výkon, zpravidla 250° C. Pokud vaše trouba umí hřát i více, nebojte se a využijte toho. Mezitím si připravte čtyři pečící papíry na velikost vašeho pečícího plechu.
- Každý kus těsta vyválejte do tvaru obdélníku o rozměrech přibližně 28 x 38 cm a pokuste se jej bez úhony přenést na pečící papír. Těsto bude velmi tenké.
- V misce smíchejte crème fraiche spolu se solí a strouhaným mletým oříškem.
- Nakrájejte cibuli, jarní cibulku a špek na tenké nudličky.
- Pomažte plát těsta, který budete aktuálně péct, směsí crème fraiche a posypte vše odměřenou částí špeku a cibule. Vše můžete dle vaší chuti opepřit nebo posypat čerstvými nebo sušenými bylinkami.
- Doporučujeme péct na obráceném plechu. Na obrácený plech si tedy na pečícím papíru přetáhněte těsto s ostatními surovinami a vložte ho do rozpálené trouby.
- Pečte přibližně 4 - 5 minut, dokud těsto nezačne tmavnout nebo se na něm netvoří puchýře.
V tomto receptu najdete
Objevte další recepty v naší Kuchařce
Jednohubky s pomazánkou z vlašských ořechů
Vánoční stromečky z listového těsta
Croissant plněný šunkou a vajíčkovou pomazánkou
Párky v listovém těstě
Pizza kapsy se salámem, šunkou a sýrem
Slaný koláč se šunkou, sýrem a cherry rajčaty
Štrúdl po valašsku
60 min
Quiche Lorraine
3,5 hodiny
Domácí pizza se šunkáčkem Amálka a Vysočinou
60 minut