Příprava
Postup na buchtičky:
- Připravíme kvásek - do mističky dáme droždí lžičku cukru, dvě lžíce vlažného mléka a necháme kynout. Obvykle stačí 10 minut.
- Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme špetku soli, zbytek cukru, rozklepneme vejce, přilijeme vlažné mléko, ve kterém jsme rozpustili máslo a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou a necháme vykynout na teplém místě, dokud těsto alespoň jednou neznásobí svůj objem. Toto trvá zhruba hodinu.
- Z vykynutého těsta vyválíme váleček o průměru asi tři centimetry, rozkrájíme ho na stejně velké dílky, ze kterých pak rukou vytvoříme kuličky.
- Buchtičky klademe jednu vedle druhé do sádlem vymazaného pekáčku. Každou ještě navíc pomažeme ze všech stran rozpuštěným sádlem. Buchtičky pečeme při teplotě 160°C asi 20 minut dozlatova.
- V kastrolku rozpustíme 1 a 1/2 lžíce másla, přidáme tuzemák a ještě horkou směsí upečené buchtičky pomažeme.
- Suroviny: 170 ml smetany, 2 žloutky, 30 g krupicového cukru, 1/4 vanilkového lusku, špetka soli.
- Vanilkový lusk rozřízneme podélně napůl a vyškrábeme semínka.
- Semínka, rozříznutý lusk a smetanu dáme do kastrolku a přivedeme skoro k varu. Vypneme a necháme trochu vychladnout.
- Když je smetana vlažná, odstraníme vanilkový lusk a zašleháme do ní žloutky prošlehané s cukrem. Přidáme špetku soli a za stálého míchání vaříme na mírném plameni, dokud krém nezačne houstnout. Ihned odstavíme a přelijeme do studeného rendlíku, nebo servírovací mísy.
- Během chladnutí několikrát zamícháme, aby krém zůstal hladký. Během chladnutí krém ještě zhoustne.
- Čím menší tvoříte kuličky, tím hezčí budou buchtičky.
- Každou buchtičku důkladně pomažte ze všech stran rozpuštěným sádlem. Jen tak se neslepí a budou krásně vláčné.
- Krém rychle houstne, musíte ho stále míchat, aby se netvořily žmolky.