Příprava
Příprava se liší v závislosti na tom, jaké barvy výsledné pomazánky chcete docílit.
Světlá:
- Rozpusťte na pánvi sádlo, na kterém osmažte najemno nakrájenou cibuli dozlatova. Poté nechte mírně zchladnout.
- Velmi jemně nakrájejte škvarky nebo je rozmačkejte plochou stranou nože na malé kousky. Poté je smíchejte se změklým ohřátým sádlem. Najemno nakrájejte kyselou okurku a přidejte ke škvarkům. Do směsi přidejte také lžičku plnotučné hořčice a smíchejte se směsí.
- Vše pečlivě promíchejte a dle vaší chuti dosolte a opepřete.
- Směs nechte zchladnout v lednici. Podávejte s čerstvým křupavým chlebem.
- Pro přípravu klasické škvarkové pomazánky tmavé (zlatavé) barvy je možné zcela vypustit přidání sádla.
- Vepřové škvarky namelte nahrubo v mlýnku na maso. Smíchejte s hořčicí, nakrájenou kyselou okurkou a lžičkou hořčice. Přidejte najemnou nakrájenou cibulku a přidejte do směsi (syrovou). Pomazánku dále dosolte a opepřete dle vašich chuťových preferencí.
- Tato škvarková pomazánka má výrazně jemnější strukturu.