Příprava
- Jelita a jitrnice můžete ohřát a krátce osmahnout přímo na pánvi. Zahřejte ji na střední teplotu a rozpalte na ní jednu lžíci sádla. Při této metodě přípravy jitrnice i jelita ráda praskají. Případně je dejte do pekáče a opečte je v troubě při teplotě 160 - 170 °C dokud se na povrchu nevytvoří slabá křupavá kůrčička.
- Na rozpáleném oleji zprudka osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí.
- Poté snižte teplotu a zaprašte zesklovatělou cibuli dvěma lžícemi hladké mouky a přibližně minutu mouku s cibulí orestujte.
- Přidejte zelí i s nálevem a duste za občasného míchání přibližně 10 - 15 minut. Obsah jemně osolte.
- Nakonec přidejte podle vaší chuti cukr. Zelí by mělo mít přibližně sladkokyselou chuť. Vše řádně promíchejte a ještě dalších deset minut poduste pod pokličkou. Poté můžete podávat.
- Oloupané brambory nakrájejte na větší kostky a propláchněte. Vodu následně slijte.
- Brambory dejte do hrnce a zcela je zalijte studenou vodou. Vodu osolte lžičkou soli a přidejte dvě špetky celého kmínu. Přiveďte vodu k varu a vařte brambory přibližně 15 minut.