Příprava
Populární španělská omeleta na bázi brambor a vajec, pomalu pečená z obou stran.
- Rozehřejte troubu z obou stran na 180°C.
- Cibuli oloupejte a najemno nakrájejte. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky o velikosti 1,5 x 1,5 cm, případně na tenké plátky. Špek nakrájejte na menší kostky.
- V menší pánvi rozpalte 80 g vepřového sádla a nechejte na něm zesklovatět nakrájenou bílou cibuli spolu se špekem. Mezitím v misce důkladně promíchejte nakrájené brambory se solí a mletým černým pepřem. Přidejte je do pánve k cibuli.
- Vše promíchejte, uhlaďte na povrchu vařečkou a přiklopte pánev pokličkou. Na velmi mírném ohni vařte, dokud brambory zcela nezměknou. Potrvá to přibližně 15 minut. Občas vše promíchejte.
- Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte změklé brambory a důkladně promíchejte.
- Na větší pánvi o průměru 28 cm nechejte rozpálit 30 olivového oleje a přidejte směs brambor a vajec. Vložte do rozehřáté trouby a pečte přibližně sedm minut.
- Po sedmi minutách pánev vyjměte z trouby a vyklopte na plech. Vraťte tortillu zpátky do trouby a dopečte další tři minuty.
- Tortillu nakrájejte jako dort a podávejte horkou nebo ještě vlažnou.