Příprava
Zabijačková buchta je tradiční součástí receptů na jitrnice a jelita. Pro tyto účely je vhodné připravit buchtu minimálně pět dní před zabijačkou, aby řádně vyschla. Pro přímou konzumaci a k zakusování k vařenému masu je vhodné ji dát péci jeden den před zabijačkou.
- Do větší mísy nasypejte hladkou mouku. Přidejte sůl a promíchejte.
- Ve středu mouky vytvořte důlek a rozdrobte do něj čerstvé droždí na malé kousky. Poté zalijte vlažnou vodou.
- V robotu nebo ručně vymíchejte vláčné hladké řídké těsto. Mísu s těstem poté přikryjte utěrkou a nechejte těsto kynout přibližně 30 minut.
- Sádlem si vymažte velký plech a vložte na něj vykynuté těsto. Pečte v troubě rozehřáté oboustranně na 160 °C necelé tři hodiny, než těsto krásně zrůžoví.
- Po upečení buchtu vyklopte z pekáče a pro účely použití do masných výrobků ji překrojte napůl a nechejte vyschnout.
Objevte další recepty v naší Kuchařce
Jednohubky s pomazánkou z vlašských ořechů
Vánoční stromečky z listového těsta
Croissant plněný šunkou a vajíčkovou pomazánkou
Párky v listovém těstě
Pizza kapsy se salámem, šunkou a sýrem
Slaný koláč se šunkou, sýrem a cherry rajčaty
Štrúdl po valašsku
60 min
Quiche Lorraine
3,5 hodiny
Domácí pizza se šunkáčkem Amálka a Vysočinou
60 minut