Příprava
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na středně velké kostičky (0,5 cm). Zelí vyndáme z nálevu nahrubo nakrájíme. Nálev si schováme na pozdější použití.
V kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme kmín, slaninu a restujeme dozlatova.
Přidáme zelí s dobře promícháme.
Zkontrolujeme kyselost nálevu. Pokud je moc kyselý, tak jej použijeme jen část a zbytek nahradíme vodou. Přilijeme nálev k zelí, zamícháme a stáhneme plamen na třetinu. Přiklopíme poklicí a dusíme do doby, než zelí téměř změkne.
Poté dochutíme cukrem, solí a případně i octem.
Oloupeme a nastrouháme brambory najemno, přidáme je k zelí a důkladně promícháme. Vaříme dalších 6 minut na mírném ohni a často mícháme.
Hotovo!