Příprava

Syrové sádlo nakrájejte na kostky o velikosti 3 x 3 cm. Připravte si opravdu velký hrnec. Nejlepší bude litinový hrnec s poklicí. Jestli nemáte, použijte klasický nerez. Do hrnce vsypejte nakrájené sádlo a zahřívejte na mírnou teplotu. Sádlo se nesmí škvařit jako na škvarky, ale jen pomalu rozpouštět. Až kousky sádla zezlátnou, přijděte na další krok. Maso nakrájejte na trochu větší kostky než sádlo. Z vepřového boku stáhněte kůži, pokud ji má. Tu dejte do hrnce vcelku, a vyřízněte kosti, které dejte do hrnce také vcelku. Kůži i kosti před koncem vaření vyndáte ven. Zbytek vepřového boku nakrájejte také na kostky. Všechno maso dejte do hrnce k sádlu. Promíchejte a ihned zalijte připravenou vodou. Nechejte hodinu probublávat na mírnou teplotu. Po hodině teplotu ještě více ztlumte a přikryjte hrnec poklicí. V této fázi nechejte rillettes tři hodiny, kdy se vaří, maso se začne krásně rozpadat. Po třech hodinách obsah hrnce ochuťte solí, pepřem, případně i kořením. Promíchejte a nechejte opět při mírné teplotě další dvě až tři hodiny. Občas míchejte, podle potřeby můžete přidat ještě trochu vody. Naopak, máte-li pocit, že je vody v hrnci příliš, zvyšte na chvilku teplotu a vodu nechejte odvařit. Maso se teď krásně rozpadá, promícháváním rozpadání ještě podpoříme. Vypněte plotnu a připravte si nádobky, ve kterých chcete rillettes skladovat. Nejlepší jsou různé misky s pokličkou, ale i malé zapékací misky, alobalové misky nebo skvělé sklenice s uzávěrem z Ikea. Jedno je důležité – musí být naprosto čisté, ideálně i vypláchnuté horkou vodou a důkladně vysušené, aby nám rillettes v lednici vydržel co nejdéle. Máme vyzkoušeno, že klidně vydrží 14 dní. Když rillettes dáte do alobalových misek, můžete ho po vychladnutí zamrazit. Do připravených misek nabírejte směs masa a tuku, nejlépe, aby na povrchu byl hlavně tuk, který rillettes lehce zakonzervuje. Náš tip: Doporučujeme vyndat misky z lednice půl hodinky před tím, než budete rillettes mazat na chleba nebo jiné pečivo. Bude se lépe mazat, ale i lépe chutnat.
Stáhněte si nejnovější akční leták