Příprava
Recept na zelí naleznete zvlášť. Doporučujeme nejprve připravit zelí a pak se vrhnout na zbytek.
Recept na náplň:
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Maso nakrájíme na malé kostky o velkosti zhruba půl cm. V pánvi na středním ohni rozehřejeme sádlo, pak přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět. Přidáme maso a necháme ho prohřát. Stáhneme z plotny a necháme vychladnout.
Recept na bramborový knedlík:
Připravíme si větší hrnec s vodou na knedlíky. Vodu osolíme a dáme vařit.
Ve druhém hrnci uvaříme brambory i se slupkou do poloměkka. Scedíme vodu a necháme brambory vychladnout. Poté oloupeme slupku a brambory nastrouháme najemno do velké mísy. Přidáme škrob, mouku, lžičku soli, vejce a vymícháme v kompaktní těsto.
Na pomoučeném válu či stole vyválíme z těsta silný plát (0,5 cm). Pomocí skleničky z něj vykrájíme kolečka o průměru zhruba 8 cm. Doprostřed každého kolečka vložíme připravenou směs na náplň a zabalíme do knedlíků. Ihned dáváme do osolené vroucí vody a vaříme 10-12 minut.
Dokončení:
Cibuli nakrájíme najemno. Na středním ohni rozehřejeme sádlo a orestujeme cibuli dozlatova. Na talíř dáme zelí, knedlíky a zasypeme orestovanou cibulkou. Na knedlíky nalejeme trochu sádla, ve kterém jsme smažili cibulku.
Nechte si chutnat!