Příprava

Okrájejte z chleba kůrku a střídku nakrájejte nahrubo. K pečivu přilijte vlažné mléko, promíchejte a nechte 20 minut namočené. Namočený chléb poté dobře vymačkejte. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Mortadellu rozmixujte v robotu najemno. Petrželku omyjte, osušte a rovněž nasekejte najemno. Mleté maso, salám, chléb, jedno vejce a petržel vložte do velké mísy. Přidejte nastrouhaný sýr a směs ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Vše důkladně promíchejte. Pokud je sekaná příliš suchá, přidejte druhé vejce. Pokud je směs naopak příliš řídká, zahustěte ji strouhankou. Směs rozdělte na dvě části a z každé vytvarujte šišku dlouhou asi 20 cm. Potřete ji rozpuštěným sádlem a přemístěte je na pečicí papír . Šišky sekané poklaďte bylinkami a zabalte je pevně do pečicího papíru, konce můžete převázat provázkem. Sekanou pečte na 180 °C po dobu asi 40 minut. Poté vyndejte sekanou z trouby, odstraňte z ní pečicí papír a vypečenou šťávu slijte. Sekanou vložte na 5 minut do trouby přepnuté na funkci gril nebo pod gril, aby získala barvu. Poté troubu vypněte, sekanou přikryjte alobalem a nechte ji 10–15 minut odpočinout. Podávejte s bramborem a vypečenou šťávou.