Příprava
Karbanátky bývaly na Slovácku ozdobou sváteční tabule a byly považovány za velkou pochoutku. Dokonce i dnes odolá dobrému karbanátku s hebkou bramborovou kaší jen málokdo. Vyzkoušejte náš recept na karbanátky smažené na vepřovém sádle Krásno, které ještě více zvýrazní jejich chuť.
- Do mísy dejte mleté maso. Nejlépe se osvědčil mix hovězího a vepřového masa. Přidejte vejce, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, kečup, hořčici a koření.
- Do masové směsi můžete také přidat nadrobno nakrájenou čerstvou petrželovou nať. Podle chuti směs osolte (odhadem 2 čajové lžičky), opepřete a vše důkladně ručně promíchejte. Až nakonec postupně zapracujte strouhanku. Z výsledné hmoty by se měly dobře tvarovat kuličky, neměla by být příliš řídká ani tuhá.
- Než začnete s hmotou finálně pracovat, navlhčete si ruce. Bochánky tvarujte menší než dlaň, a ne příliš silné, maximálně dva centimetry. Smažte je z obou stran na rozpáleném vepřovém sádle, které jim dodá nepřekonatelnou chuť. Hotové karbanátky dávejte na talíř vyložený papírovými ubrousky. Podávejte s chlebem, brambory či bramborovou kaší. Karbanátky skvěle doplňují také kyselé nakládané okurky.