Příprava
Příprava bešamelové omáčky:
- Oloupejte cibuli a najemno ji nakrájejte.
- V menším kastrolu rozehřejte máslo a až začne pěnit, přidejte nakrájenou cibuli. V másle ji nechejte přibližně 30 vteřin zpěnit a přidejte bílý pepř a promíchejte.
- Do kastrolu nasypte mouku a přibližně jednu minutu míchejte.
- Poté přilijte studené mléko a metlou vše pečlivě promíchejte.
- Přidejte 1 bobkový list, mletý muškátový oříšek a malou zarovnanou lžičku soli.
- Směs přiveďte k varu a stáhněte teplotu na minimum. Za častého a stálého míchání vařte přibližně 20 minut.
- Hotovou bešamelovou omáčku sceďte přes jemné sítko.
- Rozehřejte si vaši troubu oboustranně na 180°C.
- Připravte si mísu s ledovou vodou.
- Do velkého hrnce dejte vařit 3 l vody a osolte je 3 lžičkami soli. Jakmile voda začne vařit, vložte do ní připravené těstovinové pláty. Pokud používáte čerstvě připravené těstoviny, postačí jim ve vodě necelá minuta. Pokud používáte sušené těstoviny, vařte je o dvě minuty kratší dobu, než je uvedeno v návodu.
- Po uvaření těstoviny vyjměte z vroucí vody a vložte je ihned prudce zchladit do ledové vody. Vychlazené pláty těsta poté narovnejte na sebe a dejte stranou.
- Dno zapékací misky (přibližně 24 x 30 cm) vyložte pláty těstoviny. Na ty rozetřete 200 g bešamelové omáčky a posypte ho 40 g strouhaného parmezánu a na to rozprostřete 200 g boloňského ragú.
- Poté na směs položte další pláty těstovin a pokračujete stejným způsobem tak, abyste měli celkem 4 vrstvy těstovin. Na poslední vrstvu těstovin již nedávejte boloňské ragú. Potřete ji bešamelovou omáčkou a posypte zbývajícím parmezánem.
- Zapékací mísu vložte do rozehřáté trouby a pečte přibližně půl hodiny.