Příprava

Příprava bešamelové omáčky:
  1. Oloupejte cibuli a najemno ji nakrájejte.
  2. V menším kastrolu rozehřejte máslo a až začne pěnit, přidejte nakrájenou cibuli. V másle ji nechejte přibližně 30 vteřin zpěnit a přidejte bílý pepř a promíchejte.
  3. Do kastrolu nasypte mouku a přibližně jednu minutu míchejte.
  4. Poté přilijte studené mléko a metlou vše pečlivě promíchejte.
  5. Přidejte 1 bobkový list, mletý muškátový oříšek a malou zarovnanou lžičku soli.
  6. Směs přiveďte k varu a stáhněte teplotu na minimum. Za častého a stálého míchání vařte přibližně 20 minut.
  7. Hotovou bešamelovou omáčku sceďte přes jemné sítko.
Příprava lasagní:
  1. Rozehřejte si vaši troubu oboustranně na 180°C.
  2. Připravte si mísu s ledovou vodou.
  3. Do velkého hrnce dejte vařit 3 l vody a osolte je 3 lžičkami soli. Jakmile voda začne vařit, vložte do ní připravené těstovinové pláty. Pokud používáte čerstvě připravené těstoviny, postačí jim ve vodě necelá minuta. Pokud používáte sušené těstoviny, vařte je o dvě minuty kratší dobu, než je uvedeno v návodu.
  4. Po uvaření těstoviny vyjměte z vroucí vody a vložte je ihned prudce zchladit do ledové vody. Vychlazené pláty těsta poté narovnejte na sebe a dejte stranou.
  5. Dno zapékací misky (přibližně 24 x 30 cm) vyložte pláty těstoviny. Na ty rozetřete 200 g bešamelové omáčky a posypte ho 40 g strouhaného parmezánu a na to rozprostřete 200 g boloňského ragú.
  6. Poté na směs položte další pláty těstovin a pokračujete stejným způsobem tak, abyste měli celkem 4 vrstvy těstovin. Na poslední vrstvu těstovin již nedávejte boloňské ragú. Potřete ji bešamelovou omáčkou a posypte zbývajícím parmezánem.
  7. Zapékací mísu vložte do rozehřáté trouby a pečte přibližně půl hodiny.
TIP PRO VÁS: Těstoviny není třeba vařit zcela do měkka. Dokonale změknou v troubě při závěrečném zapékání.  
Stáhněte si nejnovější akční leták