Příprava
- Vepřovou plec nakrájejte na menší kostky o velikosti 2 x 2 cm. Cibule oloupejte a nakrájejte najemno.
- Omyjte a osušte kapie, vyndejte z nich jadřince a nakrájejte papriky na kostky o velikosti cca 1 x 1 cm.
- Vyřízněte z rajčat tuhý střed a zahoďte je. Rajčata nakrájejte na kostky cca 1 x 1 cm.
- Ve středně velkém kastrolu rozpalte vepřové sádlo na středním ohni a přidejte nakrájenou cibuli. Nechte cibuli lehce zezlátnout.
- Poté zvyšte oheň, přidejte vepřové maso, sladkou mletou papriku a orestujte při stálém míchání přibližně tři minuty. Maso by při tomto orestování nemělo pustit svou šťávu.
- Maso s cibulí osolte lžičkou soli, přidejte nakrájenou kapii a míchejte přibližně jednu minutu, aby se všechny ingredience řádně promíchaly.
- Poté přidejte nakrájená rajčata a míchejte další jednu minutu.
- Do kastrolu přidejte tolik kuřecího vývaru, aby bylo maso ponořeno přibližně do poloviny. Do vývaru přidejte také kuličky mletého pepře a 1 bobkový list.
- Stáhněte oheň na minimum a kastrol přiklopte pokličkou. Nechejte pozvolna dusit přibližně 35 minut nebo do změknutí masa v kastrolu. Přibližně každých 6 minut obsah hrnce promíchejte a přilijte tolik vývaru, aby bylo vše ponořené do poloviny obsahu. Vše poté dle vaší chuti dosolte a promíchejte.
- Talíř s perkeltem můžete dochutit a ozdobit najemno paprikou, nakrájenou na jemné nudličky. Přidejte také několik lístků posekané plocholisté petržele.
- Vynikající přílohou jsou těstoviny, případně opékané brambory.