Příprava
PŘÍPRAVA KRÁLÍKA:
- Jako první rozporcujte králíka. Oddělte přední a zadní nohy, králičí hlavu a nakonec rozpulte hřbet.
- Králíka (běhy a hřbet) prošpikujte špekem a osolte ze všech stran. Potřete králíka rozetřeným česnekem a položte jej do pekáče (s víkem), který je vyložený pokrájenou cibulí. Do pekáče vložte kuličky celého pepře, kuličky nového koření a bobkový list. Podlijte vše polovinou vývaru.
- Vystřihněte z pečícího papíru tvar o něco větší než je váš pekáč. Papír vložte pod tekoucí vodu a zmačkejte ho. Papír tím získá velkou pružnost. Papírem překryjte králíka a cibuli v pekáči a zároveň přikryjte víkem.
- Dejte pekáč péct do trouby vyhřáté na 150°C na jednu hodinu.
- Poté stáhněte z pekáče víko a odstraňte pečící papír. Králíka nechejte ještě malou chvíli v troubě zčervenat.
- Při podávání přelijte upečeného králíka výpekem a podávejte se špenátem a bramborovými knedlíky. Knedlíky zasypte cibulkou smaženou na sádle.
- Cibulku nakrájejte na jemno. Vložte ji do pánve s rozpáleným sádlem a za stálého míchání ji nechejte udělat dohněda.
- Cibulku poté ihned stáhněte z plotny a nechejte dojít.
- Do velkého hrnce nalijte studenou vodu a vložte do ní uvařit brambory ve slupce. Brambory nepřevařte, těsto by bylo příliš řídké. Vodu není nutné solit.
- Když jsou uvařené brambory vlažné až studené, oloupejte je a nastrouhejte najemno.
- Dejte si vařit vodu ve velkém hrnci a osolte ji (1 rovná lžička na 1 l soli).
- Do nastrouhaných brambor přidejte škrob, hrubou mouku, vejce a sůl. Vše řádně promíchejte, čímž vám vznikne měkké těsto.
- Pokud těsto lepí, vysypte si na pracovní desku trochu hrubé mouky a v ní těsto obalte. Z těsta vytvarujte válečky o průměru asi 5 cm a vložte je ihned do vroucí osolené vody.
- Po přibližně minutě zkontrolujte, zda nejsou knedlíky přilepené ke dnu hrnce. Knedlíky musí volně plavat. Po vyplavání knedlíků na povrch je nechejte ještě přibližně 3-4 minuty plavat a vařit se. Poté je vytáhněte z děrovanou naběračkou na talíř a potřete je mašlovačkou rozpuštěným sádlem. Jen takto zůstanou knedlíky dokonale vláčné a neokorají.
- Špenátové listy důkladně očistěte od všech kořínků a stonků. Poté je důkladně properte ve studené vodě. Pak listy protřepte nad cedníkem, abyste je zbavily přebytečné vody.
- V kastrolu nechejte rozpálit vepřové sádlo a vsypte do něj nadrobno nakrájenou cibulku. Cibulku nechejte zesklovatět a poté do kastrolu přidejte česnek a nechejte ho necelou minutu lehce orestovat. Do kastrolu přidejte špenát a na minutu jej přikryjte poklicí. Špenát pustí vlastní vodu a dojde k rychlému změknutí listů. Špenátu stačí přibližně 2 minuty dušení. Delším zpracováním by ztrácel barvu. Poté špenát rozmixujte nebo nasekejte, osolte, opepřete a na rozehřáté pánvi do něj vyklepněte jedno vejce a vmíchejte strouhanku.