Příprava

PŘÍPRAVA KRÁLÍKA:
  1. Jako první rozporcujte králíka. Oddělte přední a zadní nohy, králičí hlavu a nakonec rozpulte hřbet.
  2. Králíka (běhy a hřbet) prošpikujte špekem a osolte ze všech stran. Potřete králíka rozetřeným česnekem a položte jej do pekáče (s víkem), který je vyložený pokrájenou cibulí. Do pekáče vložte kuličky celého pepře, kuličky nového koření a bobkový list. Podlijte vše polovinou vývaru.
  3. Vystřihněte z pečícího papíru tvar o něco větší než je váš pekáč. Papír vložte pod tekoucí vodu a zmačkejte ho. Papír tím získá velkou pružnost. Papírem překryjte králíka a cibuli v pekáči a zároveň přikryjte víkem.
  4. Dejte pekáč péct do trouby vyhřáté na 150°C na jednu hodinu.
  5. Poté stáhněte z pekáče víko a odstraňte pečící papír. Králíka nechejte ještě malou chvíli v troubě zčervenat.
  6. Při podávání přelijte upečeného králíka výpekem a podávejte se špenátem a bramborovými knedlíky. Knedlíky zasypte cibulkou smaženou na sádle.
PŘÍPRAVA CIBULKY:
  1. Cibulku nakrájejte na jemno. Vložte ji do pánve s rozpáleným sádlem a za stálého míchání ji nechejte udělat dohněda.
  2. Cibulku poté ihned stáhněte z plotny a nechejte dojít.
PŘÍPRAVA BRAMBOROVÝCH KNEDLÍKŮ:
  1. Do velkého hrnce nalijte studenou vodu a vložte do ní uvařit brambory ve slupce. Brambory nepřevařte, těsto by bylo příliš řídké. Vodu není nutné solit.
  2. Když jsou uvařené brambory vlažné až studené, oloupejte je a nastrouhejte najemno.
  3. Dejte si vařit vodu ve velkém hrnci a osolte ji (1 rovná lžička na 1 l soli).
  4. Do nastrouhaných brambor přidejte škrob, hrubou mouku, vejce a sůl. Vše řádně promíchejte, čímž vám vznikne měkké těsto.
  5. Pokud těsto lepí, vysypte si na pracovní desku trochu hrubé mouky a v ní těsto obalte. Z těsta vytvarujte válečky o průměru asi 5 cm a vložte je ihned do vroucí osolené vody.
  6. Po přibližně minutě zkontrolujte, zda nejsou knedlíky přilepené ke dnu hrnce. Knedlíky musí volně plavat. Po vyplavání knedlíků na povrch je nechejte ještě přibližně 3-4 minuty plavat a vařit se. Poté je vytáhněte z děrovanou naběračkou na talíř a potřete je mašlovačkou rozpuštěným sádlem. Jen takto zůstanou knedlíky  dokonale vláčné a neokorají.
PŘÍPRAVA ŠPENÁTU:
  1. Špenátové listy důkladně očistěte od všech kořínků a stonků. Poté je důkladně properte ve studené vodě. Pak listy protřepte nad cedníkem, abyste je zbavily přebytečné vody.
  2. V kastrolu nechejte rozpálit vepřové sádlo a vsypte do něj nadrobno nakrájenou cibulku. Cibulku nechejte zesklovatět a poté do kastrolu přidejte česnek a nechejte ho necelou minutu lehce orestovat. Do kastrolu přidejte špenát a na minutu jej přikryjte poklicí. Špenát pustí vlastní vodu a dojde k rychlému změknutí listů. Špenátu stačí přibližně 2 minuty dušení. Delším zpracováním by ztrácel barvu. Poté špenát rozmixujte nebo nasekejte, osolte, opepřete a na  rozehřáté pánvi do něj vyklepněte jedno vejce a vmíchejte strouhanku.
 
Stáhněte si nejnovější akční leták