Příprava
PŘÍPRAVA ŘÍZKŮ:
- Plátky vepřové krkovice jemně naklepejte a osolte z obou stran. Postupně je obalujte v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Strouhanku při obalování nevmačkávejte silou do masa. Na řízku ponechejte raději tenčí vrstvu strouhanky.
- V pánvi rozpalte vepřové sádlo a stáhněte teplotu přibližně na polovinu. V pánvičce byste měli mít tolik sádla, aby byl řízek ponořený přibližně ze ¾ a tolik, aby se tuk nepřeléval přes horní okraj řízku. Na horní části řízku by se vytvořil „lavor“ s chladnějším sádlem, který by se zbytečně nasáklo do strouhanky.
- Řízky smažte v sádle pomalu a dozlatova.
- Řízky po usmažení přendejte z pánve na talíř, který je vystlaný kuchyňskými papírovými ubrousky. Zbavíte tak řízky většiny přebytečného tuku. Nechejte řízky před konzumací alespoň 5-8 minut odpočinout. V řízcích se tak postupně uvolní šťáva uvnitř a budou šťavnatější.
- Řízky podávejte s plátkem citronu a bramborovým salátem.
- Brambory pečlivě omyjte a v hrnci zcela ponořte do studené vody. Vodu nesolte. Nechejte brambory vařit do změknutí. Po uvaření je ještě vlažné oloupejte.
- Očištěnou kořenovou zeleninu uvařte a nechejte vychladnout.
- Vychladlou zeleninu a brambory nakrájejte na menší kostičky a vložte je do mísy. Prozatím nemíchejte.
- Nakládané okurky nakrájejte na malé kostičky a přidejte je do mísy. Přidejte 2 polévkové lžíce láku z nakládaných okurek, majonézu, hořčici, sůl a pepř. Poté přidejte najemno nakrájenou cibuli (není nutná).
- Vše důkladně promíchejte a na konci jemně vmíchejte na kostičky nakrájená vejce. Vše finálně dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Nechejte minimálně čtyři hodiny odležet. Nejlépe však přes celou noc.
V tomto receptu najdete
Objevte další recepty v naší Kuchařce
Tlačenka se svěžím salátkem
Šunková klobása se svěžím salátem
40 min
Čočkový salát s grilovanou zeleninou a Trampským cigárem
30 min
Salát s Valašskou šunkou
30 min
Těstovinový salát se zeleninou, šunkou a sýrem
30 minut
Lehký bramborový salát
2 hodiny
Čočkový salát s balkánským sýrem
60 minut
Thajský pikantní salát s hovězím masem
40 minut
Zeleninový salát s cizrnou a klobáskou
35 minut