Příprava
Populární britské hot cross buns svým tvarem připomínají české buchty Honzovky. Svou chutí spíše mazanec. Kříž z těsta se na buchty přidává kvůli připomínce Ježíšova ukřížování.
- Smíchejte ve větší míse mouku, sůl a perníkové koření. Nakrájejte na kostičky máslo a přidejte ho do směsi společně se sádlem. Sádlo lze v receptuře nahradit navýšením množství másla.
- Do směsi vmíchejte až v této fázi instantní droždí a sušené nebo kandované ovoce. Větší kousky ovoce překrájejte na menší kostičky.
- Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, ale nikoliv horké. Nalijte ho do mísy a vypracujte vláčné, měkké a soudržné těsto.
- Posypte si kuchyňský vál moukou a vyklopte na něj zpracované těsto. Hněťte přibližně pět minut, dokud nepřestane lepit.
- Vytvořte z těsta dvacet stejně velkých kousků a zpracujte z něj kuličky.
- Použijte vyšší plech, vyložený papírem na pečení, který lehce pomažte máslem. Rozložte na něj rovnoměrně koule těsta a nechejte mezi nimi kousek místa (podobně jako u českých buchet Honzovek).
- Plech s těstem zakryjte pomaštěnou potravinářskou folií a nebo utěrkou a nechejte v teple kynout přibližně dvě hodiny. Poté předehřejte oboustranně troubu na 190°C.
- Na vytvoření křížů na buchty smíchejte tři lžíce mouky se dvěma lžícemi vody. Vznikne směs hladké, pastovité konzistence. Tu dejte do plastového sáčku a ustřihněte mu růžek. Na každou buchtu udělejte z pasty křížek.
- Dejte pekáč do trouby a pečte přibližně 18 minut dozlatova.
- V průběhu pečení lehce zahřejte med nebo zlatý sirup, aby byl řidší. Po vytažení z trouby jím bochánky potřete mašlovačkou.
- Buchty podávejte ideálně ještě teplé.
V tomto receptu najdete
Objevte další recepty v naší Kuchařce

Honzovy buchty

Cuketový koláč
1 hodina

Opečený chleba s avokádem, pažitkovým máslem a pečenou šunkou
25 minut

Donuty smažené na sádle
2 hodiny

Sádlovky
20 minut

Churros
45 minut

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
2 hodiny

Slané palačinky se šunkou Amálka a pažitkovou pomazánkou
50 minut

Jogurtová buchta
60 minut