Příprava
- Těsto můžete zpracovat klasicky ručně nebo s pomocí kuchyňského robota s hákem:
- Do mísy nalijte vlažnou vodu. Ve vodě rozmíchejte cukr a nadrobte do ní droždí. Mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo. Tady nechejte odpočívat, dokud na vodě nebudou bubliny z droždí.
- Potom do mísy přidejte zbylé suroviny. Obě mouky jen po 400 g, dalších 50 g polohrubé máte do rezervy, kdyby se těsto lepilo.
- Robot za vás vypracuje pevné, nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynou hodinu.
- Potom těsto vyklopte a rozdělte na 4 zhruba stejné díly. Každý díl vyválejte na kruh a ten rozdělte na 6 až 8 výsečí. Na širší část výseče položte jeden oloupaný Amálka párek. Smotejte do tvaru rohlíku a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Těsto můžete ještě zlehka potřít třeba kečupem nebo hořčicí, případně na něj položit kousek plátkového sýra.
- Přikryjte utěrkou a nechejte ještě nakynout. Zhruba půl hodiny.
- Troubu předehřejte na 220 °C. Rohlíky potřete rozšlehaným vejce a posypejte mákem, kmínem, hrubou solí nebo třeba lněným semínkem.
- Pečte dozlatova, bude to trvat zhruba 15 minut a kousek. Podle vaší trouby.
- Vyndejte na rošt a nechejte vychladnout. Perfektní jsou ještě vlažné.