2 ks bobkového listu
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
200 g cibule
4 stroužky česneku
300 g mrkve
200 g celeru
100 g řapíkatého celeru
100 g Valašský špek
100 ml Vepřové sádlo škvařené 500 g
400 g mletého hovězího masa - ideálně z krku
400 g mletého vepřového bůčku
25 g soli
150 g rajčatového protlaku
2 špetky mletého černého pepře
300 ml červeného suchého vína
špetka mletého muškátového oříšku
TIP PRO VÁS
Místo vody lze při závěrečném dušení použít hovězí vývar. Omáčka získá výraznější sílu.
Možná vás zarazila délka dušení boloňského ragú. Pouze při pomalém a dlouhém dušení se uvolní všechen tuk a kolagen v hovězím mase. Boloňská omáčka tak získá mimořádnou sílu a chuť.
Do tradičního receptu na boloňské ragú nepatří konzervovaná rajčata, vždy pouze intenzivní rajčatový protlak.