Boloňské ragú | MP Krásno
Suroviny

2 ks bobkového listu
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
200 g cibule
4 stroužky česneku
300 g mrkve
200 g celeru
100 g řapíkatého celeru
100 g Valašský špek
100 ml Vepřové sádlo škvařené 500 g
400 g mletého hovězího masa - ideálně z krku
400 g mletého vepřového bůčku
25 g soli
150 g rajčatového protlaku
2 špetky mletého černého pepře
300 ml červeného suchého vína
špetka mletého muškátového oříšku

Příprava
  1. Úvodem si připravte voňavý kořenící sáček. Do kousku gázy nebo látky vložte bobkové listy, nové koření a kuličkový pepř. Pečlivě zavažte do malého balíčku a prozatím nechte stranou.
  2. Cibuli i česnek oloupejte a nakrájejte najemno.
  3. Mrkev očistěte a poté nakrájejte na malé kostičky o hraně 0,5 cm. Na stejnou velikost nakrájejte také očištěný bulvový celer.
  4. Řapíkatý celer omyjte a podélně rozkrojte na poloviny. Ty poté nakrájejte na malé kostky.
  5. Valašský špek nakrájejte na kostičky o hraně 1 cm.
  6. V kastrolu rozpusťte a rozpalte vepřové sádlo a přidejte Valašský špek. Špek začne po chvíli zlátnout.
  7. Po zezlátnutí špeku přidejte mrkev, celer a řapíkatý celer. Zeleninu neustále míchejte a orestujte ji do zlatova.
  8. Teprve poté přidejte cibuli a orestujte do zlatova.
  9. Přidejte mleté maso a nakrájený česnek. Vše pečlivě rozmíchejte a osolte. Oheň poté můžete stáhnout na třetinový výkon a obsah kastrolu nechejte provařit přibližně 10 minut.
  10. Přidejte rajčatový protlak a provařte dalších 15 minut.
  11. Teprve nyní přidejte sáček s kořením a čerstvě umletý černý pepř.
  12. Přilijte červené víno, zamíchejte a nechejte dalších 20 minut pomalu provařit.
  13. Poté přilijte 1 dl vody a sporák stáhněte na minimální teplotu. Přidejte mletý muškátový oříšek a vše zamíchejte. Poté nechejte dusit 3 hodiny za občasného míchání.

TIP PRO VÁS
Místo vody lze při závěrečném dušení použít hovězí vývar. Omáčka získá výraznější sílu.

Možná vás zarazila délka dušení boloňského ragú. Pouze při pomalém a dlouhém dušení se uvolní všechen tuk a kolagen v hovězím mase. Boloňská omáčka tak získá mimořádnou sílu a chuť.

Do tradičního receptu na boloňské ragú nepatří konzervovaná rajčata, vždy pouze intenzivní rajčatový protlak.

 


Volná místa Akční leták Ochutnávky