Příprava
Rádi byste si v domácím prostředí vyrobili vlastní tlačenku, hodnou mistra řezníka? Náš řezník Dan vám přináší vynikající tradiční recept.
- Pokud nemáte předem připraveno vařené maso, připravíte ho velmi snadno. Potřebujete 2,5 kg vepřového masa, ideálně z plece, kolena nebo vepřové hlavy. Ponořte jej vcelku do studené vody a zalijte vodou, aby bylo celé ponořené. Maso vařte do měkka na střední teplotě.
- 1,6 kg výsledného uvařeného masa pokrájejte na větší kostky o rozměrech 4 x 4 cm a vložte ho do velké mísy.
- Vepřové kůže vložte do hrnce a zalijte je studenou vodou tak, aby byly zcela ponořené. Vařte je na mírném ohni doměkka, což zabere přibližně dvě hodiny. Poté kůže vyjměte z vývaru a umelte v mlýnku na maso najemno.
- Na povrchu vývaru z kůží bude usazený tuk. Ten odeberte a vyhoďte. Do tlačenky odeberte z vývaru z kúží přesně 1 litr.
- Vývar z kůží spolu s umletými kůžemi přidejte do mísy k masu. Směs osolte, opepřete a doplňte prolisovaným česnekem a sušenou majoránkou. Vše pečlivě promíchejte.
- Připravenou masovou hmotu naplňte do tlačenkového sáčku a pečlivě zavažte kuchyňským provázkem.
- Dejte tlačenku vařit do velkého hrnce s vodou na velmi mírném ohni přibližně 20 minut. Během toho dojde k dokonalému propojení chutí masa, vývaru a koření.
- Po uvaření tlačenku vyjměte z hrnce a několikrát ji tenkým hrotem jehly propíchněte, aby z ní odešel všechen vzduch.
- Tlačenku nechejte vychladnout a ztuhnout. Přibližně každých 20 minut ji opatrně obraťte, aby se jednotlivé suroviny rovnoměrně rozložily v objemu sáčku.
Objevte další recepty v naší Kuchařce
Tlačenka se svěžím salátkem
Pomazánka z pečeného vepřového masa
Žervé kuličky s pečeným bokem Krásno
Francouzská specialita rillettes
Pečené kuře s červeným zelím
Sous-Vide vepřová panenka s dýňovými noky
Bramborové placky s jelitovým prejtem
Vepřo knedlo zelo
Cukety plněné masovou směsí z mleté vepřové krkovice
40 min