Příprava
Kroupy uvařte v osolené vodě, dokud nezměknou. Sušené hříbky namočte asi na půl hodiny do studené vody a poté je vyjměte, lehce vymačkejte a nakrájejte na malé kousky. Vodu z hub nevylévejte, bude se vám hodit na podlévání krup. Šalotku nakrájejte na jemno.
Do pánve s tlustým dnem dejte rozehřát sádlo, na kterém následně nechejte zesklovatět šalotku. Přidejte nadrcený nebo nastrouhaný česnek, houby, uvařené kroupy a vše smíchejte.
Přidejte asi 1,5 dl ohřátého černého piva, nechte jej vyvařit a podlijte částí vody z hub. Tento postup opakujte dvakrát po sobě. Následně přimíchejte Lučinu, odrhnutou majoránku, sůl a pepř. Směs musí mít krémovou konzistenci a nesmí být suchá, proto se nebojte ji podlévat vodou nebo pivem.
Jaternice ohřejte na menším plameni na troše sádla a vody. V průběhu ohřívání je obracejte a na koncích jaternici propíchněte, aby se mohla uvolnit pára a část tuku. Recept je možné doplnit i studeným kysaným zelím.
Další masopustní recepty:
Masopustní koblihy
Masopustní masový pekáč