Příprava

Droždí mezi prsty najemno rozdrobíme do vlažného mléka a přidáme malou lžíci cukru. Necháme kvásku čas, aby v klidu vzešel a nijak s ním nemícháme. Obvykle to trvá podle teploty místnosti asi 10 - 15 minut. Poté nasypeme odváženou mouku do mísy, přidáme vejce, jogurt, javorový sirup a zalijeme připraveným kváskem. Vše důkladně promícháme a vypracujeme do vláčného těsta. Těsto přikryjeme a necháme v teplém místě kynout. Tento proces trvá asi 45 až 60 minut. Připravíme si větší kastrol a dáme do něj sádlo. Toho musí být tolik, aby v něm koblihy plavaly. Vykynuté těsto prohněteme a vyválíme na pomoučené ploše. Výška vyváleného těsta by měla být 1 - 1,5 cm. Pomocí sklenice (nebo jiné podobné nádoby) vykrajujeme kolečka. Menší sklenici nebo formičku použijeme na vykrajování středů. Sklenici si vždy ponoříme do mouky. Vykrojené koblihy necháme 10 minut odpočívat. Během této doby ještě více nakynou a my mezitím rozehřejeme na středním ohni sádlo. Správně rozehřáté sádlo poznáme tak, že do něj dáme kousek odkrojku z těsta a ten se začne okamžitě smažit. Pomocí naběračky vkládáme koblihy do horkého tuku a osmažíme je ze všech stran dozlatova. Osmažené koblihy dáváme na vrstvu kuchyňského papíru, který nám odstraní přebytečný tuk a ihned je poléváme vybranými polevami a zdobíme dle chuti. Tip pro vás: Donuty můžeme mít bez polevy a jen je zasypat cukrem, nebo můžeme zvolit z pestré palety možností polev na povrchu. Dobrou volbou je roztopená čokoláda a rozemleté kousky ořechů.
Stáhněte si nejnovější akční leták