Slaný koláč se šunkou, sýrem a cherry rajčaty | MP Krásno
Suroviny

NA TĚSTO:
200 g hladké mouky
70 g Vepřové sádlo škvařené 500 g
2 lžíce studené vody
1 vejce
1/2 lžíčky soli

DO NÁPLNĚ:
3 vejce
120 g sýra typu Gouda
300 g zakysané smetany
1 lžíčka soli
čerstvě mletý černý pepř
200 g Amálka šunka nejvyšší jakosti
150 g cherry rajčat
hrst zelená petrželová nať

Příprava

Těsto vypracujte z vychlazených surovin. Zpracujte v robotu nebo ručně, jak vám vyhovuje. Hotovou nelepivou kouli těsta nechejte hodinu odpočívat v lednici. Poté vyndejte a nechejte 10 minut ohřát při pokojové teplotě a poté rozválejte na tenkou placku. Suroviny jsou na koláčovou formu o průměru cca 27–29 cm. Takže kolo těsta rozválejte větší než tento průměr.

Tenké těsto opatrně přeneste do formy, zvedněte kolem okraje a uhlaďte jeho povrch. Dno propíchejte vidličkou a položte na něj kus pečícího papíru. Na ten vysypejte půl kila velkých fazolí. Fazole si můžete schovat v krabičce někde v šuplíku a používat je na všechny koláče s předpečeným korpusem.

Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte 15 minut. Po této době sundejte fazole s pečícím papírem, a ještě dopečte dalších 5 minut. Vyndejte z trouby a nalijte na korpus náplň.

Náplň si připravte během pečení korpusu. Sýr nastrouhejte, šunku nakrájejte na kostičky nebo plátkovou šunku na kousky. Cherry rajčata rozkrojte napůl a petrželku nasekejte. Podle sezony můžete přidat i medvědí česnek nebo třeba listový špenát.

Vejce vyšlehejte se solí a pepřem. Přidejte zakysanou smetanu a opět vyšlehejte. Je to celkem snadné, stačí použít ruční metličku. Nakonec vmíchejte nastrouhaný sýr, šunku a zelené bylinky. Teď pro změnu míchejte vařečkou, protože by se sýr zachytával v metličce.

Nalijte směs na předpečený korpus. Nahoru naskládejte poloviny cherry rajčat. Pokud vám zbylo pár kousků těsta, když jste ho tvarovali do formy, vykrojte pár kytiček a naskládejte také na povrch náplně.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 30 minut dozlatova.

Nechejte lehce prochladnout a podávejte. Chutná skvěle studený, vlažný i teplý.


Volná místa Akční leták Ochutnávky