Valašská kyselica | MP Krásno
Suroviny

150 g Špek dědy Pilčíka
400 g brambor
2 ks cibule
200 g Valašská klobása
2 lžíce hladké mouky
400 g kysaného zelí
200 g zakysané smetany
2 lžičky kmínu
2 ks bobkové listy
8 kuliček nového koření
1 lžíce Vepřové sádlo škvařené 500 g

Příprava

valašská kyselica

Tradiční valašská polévka, která je tak hutná, že často stačí jako hlavní jídlo.

  1. Připravte si hrnec, do něj dejte oloupané a na kousky nakrájené brambory. Zalijte vodou tak, aby byla voda jen kousek nad povrchem brambor. Osolte, ochuťte kmínem a dejte vařit.
  2. Do vedlejšího hrnce dejte zelí a přilijte k němu 150 ml vody. Přidejte bobkový list a nové koření. Obojí vařte tak dlouho, dokud nebudou brambory měkké. Brambory potom přilijte do hrnce se zelím včetně vody, ve které se vařily.
  3. Slaninu na kostičky, nahrubo nakrájenou cibuli a kolečka klobásy orestujte na lžíci sádla. Zasypejte moukou a důkladně promíchejte. Přidejte do hrnce se zelím a vařenými bramborami. Promíchejte a povařte 15 minut.
  4. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a ještě podle chuti osolte.
  5. Ihned podávejte.

Přejeme vám dobrou chuť.


Volná místa Akční leták Ochutnávky