Příprava
- Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kostky o hraně 1 cm. Vložte je do hrnce se studenou vodou.
- Oloupejte a očistěte cibuli a pórek. Obojí nakrájejte najemno.
- V kastrolu rozpusťte a rozpalte vepřové sádlo a nechejte na něm zesklovatět cibuli a pórek. Nesmažte dozlatova.
- Přidejte nakrájené brambory a rozmíchejte.
- Přidejte kuřecí vývar, sůl a pepř a přiveďte k varu.
- Po přivedení do varu stáhněte oheň a vařte do změknutí brambor.
- Poté vše pečlivě rozmixujte tyčovým mixérem a přeceďte přes jemné síto zpátky do kastrolu.
- Polévku zjemněte mlékem a tučnou smetanou a krátce prohřejte, ale nevařte. Polévku ještě za tepla v případě potřeby dosolte a opepřete.
- Mezitím na pánvi krátce orestujte plátky slaniny a poté je vložte na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.
- Polévku podávejte ozdobenou lístky petrželky a doplňte ji o orestované plátky slaniny.
V tomto receptu najdete
Objevte další recepty v naší Kuchařce

Výborná domácí kulajda

Dýňová polévka se slaninou a smetanou
35 min

Valašská kyselica
60 min

Fazolová polévka s valašským špekem
35 minut + namočení

Gulášová polévka
60 minut

Krémová rajčatová polévka
30 min

Kuřecí polévka s játrovými knedlíčky
3 hodiny

Tradiční vyprošťovací česnečka
45 minut

Lahodný houbový krém po valašsku
45 minut