Příprava
Připravili jsme si pro vás recept, který provoní vaše kuchyně.
Krkovice:
Vepřovou krkovici s kostí velice pevně stáhněte potravinářským provázkem, aby udržela tvar. Ze všech stan pomažte připravenou marinádou. Na tu smíchejte hořčici, prolisovaný česnek, tymián, sůl a drcený kmín. Takto připravené maso dejte do pekáče s víkem, zakryjte a nechte marinovat přes noc. Poté dejte péct do trouby vyhřáté na 120 °C, stále přikryté víkem. Podlijte přibližně 100 ml vody. Občas víko odklopte a maso přelévejte výpekem. Maso se na nízkou teplotu peče dlouho, přibližně 6 až 10 hodin. Proto je vhodné péct i větší kus masa a část upečeného masa zmrazit na další obědy. Až je maso hotové, měkké, téměř se rozpadá, ještě ho chvilku pečte odklopené, aby se zredukovala šťáva, která se z něj vypekla.Špenát:
Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Až bude vřít, vsypejte do ní špenát. Promíchejte a vypněte plotnu. Špenát nechte ve vodě asi tři minuty a poté sceďte a vložte do ledové vody. Tady ho nechejte vychladnout, aby si zachoval hezkou barvu. Šťávu, která se vypekla z masa přelijte do menšího hrnce. Mělo by jí být přibližně 500 až 700 ml. Metličkou do ní vmíchejte hladkou mouku a zvolna vařte 20 minut. Špenát opět sceďte a podle potřeby posekejte na menší kousky. Vraťte špenát do hrnce a zalijte provařenou, zahuštěnou šťávou. Přidejte prolisovaný česnek a podle chuti i špetku soli a pepře. Šťáva z masa však bývá tak silná a dostatečně slaná, že to většinou není potřeba. Pro zjemnění přidejte smetanu a pár minut provařte. Teď už stačí jen vybrat vhodnou přílohu (noky, špecle, brambory,..) a můžete podávat. Dobrou chuť!Objevte další recepty v naší Kuchařce
Nakládaná Venkovská tlačenka
30 min