Příprava
Překrásně vykynuté koblihy, smažené na vysoké sádla nebo másla, jsou legenda každé masopustní hostiny a každá domácnost je dělá dle vlastního receptu. Náš recept je snadný a přípravu koblih s ním zvládnete hravě.
Rozdrobte droždí na malé kousky a smíchejte v míse s trochou smetany a cukru. Nechte směs 15 minut ležet, než vzejde kvásek. V průběhu kynutí připravte ve vodní lázni nebo v horké páře žloutky, které ušlehejte a smíchejte se zbytkem smetany.
Do kvásku, který mezitím vzešel, přidejte prosátou a provzdušněnou mouku, sůl a citronovou kůru. Přidejte smetanu se žloutky a rozpuštěné máslo s rumem. Vypracujte vláčné a nelepivé těsto, které vyválejte do tloušťky 2 cm.
S pomocí tvořítka nebo větší sklenice vykrojte z těsta kroužky. Na jeden kroužek dejte lžičku marmelády a přiklopte druhým kolečkem těsta a těsto spojte.
Smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného sádla. Kobliha by měla celá plavat a nikdy se nesmí dotýkat dna kastrolu. Ještě horké koblihy následně posypte moučkovým cukrem.
Dalšie masopustní recepty:
Jitrnice s kroupami a hříbky
Masopustní pekáč
V tomto receptu najdete
Objevte další recepty v naší Kuchařce
Honzovy buchty
Cuketový koláč
1 hodina
Opečený chleba s avokádem, pažitkovým máslem a pečenou šunkou
25 minut
Donuty smažené na sádle
2 hodiny
Sádlovky
20 minut
Churros
45 minut
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
2 hodiny
Slané palačinky se šunkou Amálka a pažitkovou pomazánkou
50 minut
Jogurtová buchta
60 minut