Příprava
Postup pro bramborový krém
- Nahrubo nakrájejte oloupanou cibuli. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na menší kostky o hraně 2 cm. Oloupejte česnek a rozmáčkněte ho plochou stranou nože. Klobásky nakrájejte na menší kostky.
- V hrnci rozpusťte a rozpalte sádlo a vložte do něj cibuli. Nechejte ji zesklovatět. Do hrnce dále vložte brambory a česnek, vše osolte a opepřete a promíchejte. Nakonec vsypejte odrhnutý rozmarýn a vše za stálého míchání restujte pět minut.
- Poté přilijte litr vroucí vody a vařte na středním ohni bez zakrytí přibližně 15 minut.
- Mezitím si na pánev vložte nakrájenou klobásku a lehce několik minut zarestujte. Jde to snadno i bez přídavku tuku.
- Po patnácti minutách varu polévky stáhněte oheň na minimum, přidejte smetanu, promíchejte a vařte další minutu.
- Poté stáhněte z ohně, přidejte olivový olej a vše pečlivě rozmixujte tyčovým mixérem. Pro zjemnění můžete krém ještě přepasírovat přes síto, polévka bude výrazně jemnější.
- Do polévky nyní přidejte restovanou klobásku.
- Krém dle vaší chuti dosolte a podávejte s krutonky. Ozdobte několika lístky bazalky.
Krutonky
- Rohlík nakrájejte na kostky o hraně do 1 cm.
- Do pánve po klobásce přidejte rozmarýn a máslo, které nechejte rozpustit na středním ohni.
- Vložte nakrájený rohlík a vše za častého míchání orestujte do zlatova. Krutonky jemně osolte a opepřete a dejte stranou do misky.
V tomto receptu najdete
Objevte další recepty v naší Kuchařce
Výborná domácí kulajda
Dýňová polévka se slaninou a smetanou
35 min
Valašská kyselica
60 min
Fazolová polévka s valašským špekem
35 minut + namočení
Studená francouzská polévka Vichyssoise
45 minut
Gulášová polévka
60 minut
Krémová rajčatová polévka
30 min
Kuřecí polévka s játrovými knedlíčky
3 hodiny
Tradiční vyprošťovací česnečka
45 minut