Příprava
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na hrubé kostky. Očistěte důkladně celer a mrkev a nakrájejte je na větší kostky o hraně přibližně 1 cm. Oloupejte 2 stroužky česneku a rozmáčkněte je plochou stranou nože, aby se uvolnily aromatické látky.
- Rozehřejte vepřové sádlo v kastrolu na středním ohni. Vsypte nakrájenou mrkev a celer a restujte přibližně 3 minuty za častého míchání.
- Do kastrolu nyní dejte česnek a cukr a vše krátce zarestujte. Stačí minuta. Poté přidejte cibuli a za průběžného míchání restujte dalších 5 minut.
- Po orestování cibule doplňte rajčata a směs dochuťte solí a pepřem. Vše nechejte pomalu vařit bez pokličky dalších 10 minut. Občas obsah kastrolu promíchejte.
- Do polévky přidejte 10 lístků bazalky a vlijte smetanu. Vše pečlivě smíchejte a nechejte vařit dalších 5 minut.
- Kastrol s polévkou nyní stáhněte z ohně a přidejte na kostky nakrájené studené máslo.
- Vše nyní důkladně rozmixujte tyčovým mixérem do podoby jemného krému.
- Polévku přeceďte přes síto, aby byla dokonale jemná. Dle vaší chuti nyní dochuťte solí a pepřem.
- Každý talíř polévky zakápněte lžící olivového oleje a přidejte pár lístků bylin na ozdobu.
V tomto receptu najdete
Objevte další recepty v naší Kuchařce
Výborná domácí kulajda
Dýňová polévka se slaninou a smetanou
35 min
Valašská kyselica
60 min
Fazolová polévka s valašským špekem
35 minut + namočení
Studená francouzská polévka Vichyssoise
45 minut
Gulášová polévka
60 minut
Kuřecí polévka s játrovými knedlíčky
3 hodiny
Tradiční vyprošťovací česnečka
45 minut
Lahodný houbový krém po valašsku
45 minut