Příprava
- Kuřecí skelety nasekejte na menší kousky. Oddělte ze skeletů také kůži. Dejte vše do většího hrnce spolu s kořenovou zeleninou, česnekem a omytou rozpůlenou cibulí i se slupkou.
- Vše zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Po asi pěti až deseti minutách varu se na povrchu polévky vysráží pěna z bílkoviny a části tuku. Tyto seberte a vyhoďte.
- Do polévky přidejte koření a osolte asi polovinu lžičky soli. Stáhněte sporák na minimum a nechejte vývar tzv. táhnout., kdy vývar prakticky neprobublává, ale intenzivně vyvíjí horkou páru.
- Po změknutí kořenové zeleniny ji vyjměte z vývaru, pokrájejte na malé kostičky a nechejte stranou.
- Vývar s kuřecími skelety dále vařte tak, aby se vařil celkově 1,5 až 2 hodiny. Výsledkem bude silná a intenzivní chuť i vůně.
- Z vývaru poté děrovanou naběračkou vyjměte skelety, kůže a koření a sceďte jej přes jemné síto do jiného hrnce. Z kuřecích skeletů důkladně oberte veškeré maso.
- Polévku dosolte dle vaší chuti a případně dopepřete. Vložte do ní uvařenou zeleninu a obrané maso.
- Kuřecí játra zbavte blan a všech bílých částí a nahrubo je rozmixujte nebo namelte. Dejte je do mísy a přidejte vejce, rozpuštěné (vlažné) sádlo, pepř, sůl, drcený česnek a majoránku. Vše důkladně promíchejte.
- Těsto lehce zahustěte strouhankou a nechejte asi pět minut odstát, aby se strouhanka nasákla a těsto ještě více zahustilo.
- Na pracovní desku nasypte část strouhanky a vyválejte z těsta váleček, který nakrájejte na stejně velké kousky.
- Navlhčete si ruce pod studenou vodou a vytvarujte z kousků těsta knedlíčky.
- Až budete mít všechny knedlíčky hotové, ponořte je do vroucí osolené vody. Pomalu je vařte přibližně 3 - 5 minut, dokud nevyplavou na povrch.
- Poté vyjměte knedlíčky z vroucí vody a dejte je zchladit do studené vody. Poté je vyjměte.
- Knedlíčky nevařte přímo v kuřecí polévce. Polévka by se mohla zakalit.
V tomto receptu najdete
Objevte další recepty v naší Kuchařce
Výborná domácí kulajda
Dýňová polévka se slaninou a smetanou
35 min
Valašská kyselica
60 min
Fazolová polévka s valašským špekem
35 minut + namočení
Studená francouzská polévka Vichyssoise
45 minut
Gulášová polévka
60 minut
Krémová rajčatová polévka
30 min
Tradiční vyprošťovací česnečka
45 minut
Lahodný houbový krém po valašsku
45 minut