Příprava
- Sušené hříbky nejméně hodinu před přípravou krému zalijte vroucí vodou v misce. Zrychlíte tak jejich změknutí. Ideální je sušené hříbky namočit den dopředu ve vodě.
- Nakrájejte kořenovou zeleninu na kostičky a žampiony na tenčí plátky. Cibuli nakrájejte najemno.
- Na vepřovém sádle dozlatova orestujte kořenovou zeleninu. Přidejte nakrájenou cibuli a žampiony a přibližně pět minut vše restujte.
- Zaprašte směs hladkou moukou, minutku zarestujte a vše zalijte vývarem. Poté přidejte zcezené sušené hříbky. Nepoužívejte výluh ze sušených hříbků. Vše důkladně rozmíchejte.
- Základ polévky osolte a opepřete dle vašich chuťových preferencí a následně provařte dohromady přibližně 15 - 20 minut. Ke konci vaření stáhněte oheň na minimum a přidejte smetanu. Vše následně pečlivě rozmixujte tyčovým mixérem najemno.
- Pokud byste se chtěli vyhnout přidávání hladké mouky a tím pádem i lepku, je možné na začátku vaření přidat do vývaru také oloupanou a na kostičky nakrájenou větší bramboru. Polévku také spolehlivě zahustí a navíc doplní i další chuť.
- Polévku můžete při servírování doplnit také nakrájenou a orestovanou staročeskou slaninou.
V tomto receptu najdete
Objevte další recepty v naší Kuchařce
Výborná domácí kulajda
Dýňová polévka se slaninou a smetanou
35 min
Valašská kyselica
60 min
Fazolová polévka s valašským špekem
35 minut + namočení
Studená francouzská polévka Vichyssoise
45 minut
Gulášová polévka
60 minut
Krémová rajčatová polévka
30 min
Kuřecí polévka s játrovými knedlíčky
3 hodiny
Tradiční vyprošťovací česnečka
45 minut