Příprava

  1. Sušené hříbky nejméně hodinu před přípravou krému zalijte vroucí vodou v misce. Zrychlíte tak jejich změknutí. Ideální je sušené hříbky namočit den dopředu ve vodě.
  2. Nakrájejte kořenovou zeleninu na kostičky a žampiony na tenčí plátky. Cibuli nakrájejte najemno.
  3. Na vepřovém sádle dozlatova orestujte kořenovou zeleninu. Přidejte nakrájenou cibuli a žampiony a přibližně pět minut vše restujte.
  4. Zaprašte směs hladkou moukou, minutku zarestujte a vše zalijte vývarem. Poté přidejte zcezené sušené hříbky. Nepoužívejte výluh ze sušených hříbků. Vše důkladně rozmíchejte.
  5. Základ polévky osolte a opepřete dle vašich chuťových preferencí a následně provařte dohromady přibližně 15 - 20 minut. Ke konci vaření stáhněte oheň na minimum a přidejte smetanu. Vše následně pečlivě rozmixujte tyčovým mixérem najemno.
Tip pro vás: 
  1. Pokud byste se chtěli vyhnout přidávání hladké mouky a tím pádem i lepku, je možné na začátku vaření přidat do vývaru také oloupanou a na kostičky nakrájenou větší bramboru. Polévku také spolehlivě zahustí a navíc doplní i další chuť.
  2. Polévku můžete při servírování doplnit také nakrájenou a orestovanou staročeskou slaninou.