Příprava
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostky o hraně cca 1,5 cm. Vložte je do misky se studenou vodou.
- Oškrábejte mrkev a podélně je rozkrojte a nakrájejte na plátky o tloušťce 0,5 cm. Dejte prozatím stranou.
- Vykrojte z fenyklu tuhý střed a zahoďte jej. Zbytek fenyklu nakrájejte na malé nudličky.
- Vykrojte tvrdý střed z hlávky zelí a zahoďte jej. Zbytek nakrájejte na nudličky a vložte do nádoby. Následně zelí zalijte vinným octem a přidejte k němu 1 lžičku soli. Vše dobře promíchejte.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo.
- Omyjte řapíkatý celer a překrojte jej na polovinu.
- Oloupejte červenou řepu a nakrájejte 130 g na plátky o tloušťce 0,5 cm. Zbylou řepu nakrájejte na kostičky o hraně 1,5 cm.
- Rozehřejte vepřové sádlo a nechejte na něm zesklovatět cibuli.
- K cibuli přidejte nakrájenou řepu (větší kusy 130 g) a orestujte přibližně tři minuty na prudším ohni.
- Maso důkladně osolte a opepřete a přidejte do rendlíku.
- Nechejte maso opékat přibližně čtvrt hodiny z obou stran dozlatova při občasném promíchávání polévkového základu.
- Po přípravě masa vlijte do hrnce 1,5 l vody a přidejte půl lžičky soli, zpracovaný řapíkatý celej a petržel. Doplňte fenyklem, drcenými rajčaty a bobkovým listem. Vše důkladně promíchejte a nechejte na velmi mírném ohni provařit přibližně 1,5 hodiny bez pokličky.
- Teprve až poté přidejte vymačkané a nakrájené zelí, 110 g řepy nakrájené na kostky a nakrájenou mrkev. Vše provařte dalších 20 minut.
- Teprve poté přidejte do polévky nakrájené brambory.
- Přidejte jíšku, důkladně promíchejte a vařte na velmi mírném ohni přibližně půl hodiny. Polévka by měla být těsně kolem bodu varu.
- Po všech uvedených bodech vyjměte z polévky řapíkatý celer, plocholistou petržel a maso. Maso nakrájejte na kostky o hraně 2 cm.
- Maso vraťte do polévky a dle vlastní chuti dosolte, je-li to zapotřebí.
- Na talíři doplňte každou porci lžičkou zakysané smetany a malou snítkou kopru.
V tomto receptu najdete
Objevte další recepty v naší Kuchařce
Výborná domácí kulajda
Dýňová polévka se slaninou a smetanou
35 min
Valašská kyselica
60 min
Fazolová polévka s valašským špekem
35 minut + namočení
Studená francouzská polévka Vichyssoise
45 minut
Gulášová polévka
60 minut
Krémová rajčatová polévka
30 min
Kuřecí polévka s játrovými knedlíčky
3 hodiny
Tradiční vyprošťovací česnečka
45 minut