Příprava
Medvědí česnek omyjte, šetrně osušte a nakrájejte ho na proužky. Kopřivy rovněž omyjte a nasekejte nahrubo. Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno, brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
V hrnci rozehřejte máslo, vsypejte nakrájené šalotky a opékejte 1–2 minuty za občasného míchání, dokud nezezlátnou.
K šalotkám přidejte kopřivy a brambory, zalijte vývarem a pod pokličkou vařte na středním stupni asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Vsypte medvědí česnek a libeček, osolte a opepřete, povařte ještě asi dvě minuty a vše rozmixujte tyčovým mixérem.
Do polévky vlijte smetanu, ale již nevařte.
Podle receptu Vejce Benedikt s holandskou omáčkou si připravte zastřená vejce. Polévku podávejte ozdobenou zastřenými vejci
Objevte další recepty v naší Kuchařce

Výborná domácí kulajda

Dýňová polévka se slaninou a smetanou
35 min

Valašská kyselica
60 min

Fazolová polévka s valašským špekem
35 minut + namočení

Studená francouzská polévka Vichyssoise
45 minut

Gulášová polévka
60 minut

Krémová rajčatová polévka
30 min

Kuřecí polévka s játrovými knedlíčky
3 hodiny

Tradiční vyprošťovací česnečka
45 minut