1 kg brambor
1 ks velké cibule
1 lžíce Vepřové sádlo škvařené 500 g
200 g Pečený bok
250 g polotučného tvarohu
100 g tvrdého sýra – ideální je gouda, maasdam nebo podobné sýry
1 lžička kmínu
špetka soli
zelená petrželová nať
jarní cibulka
Brambory uvařte ve slupce, v hodně osolené vodě. Nechejte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky.
Cibuli oloupejte, nakrájejte na měsíčky. Pečený bok nakrájejte na plátky a každý plátek ještě překrojte napůl.
Připravte si pánvičku. Ideální je litinová, kterou pak můžete celou dát do trouby. Pokud takovou nemáte, použijte obyčejnou pánvičku a brambory potom zapékejte v pekáči nebo zapékací misce.
Na pánvičku dejte opékat cibuli, na lžíci sádla. Po pěti minutách přidejte plátky pečeného boku a opékejte tak dlouho, až cibule změkne, může začít zlátnout a bok začne být křupavý. V této chvíli přidejte brambory a ochuťte kmínem. Můžete přidat i oblíbený koření, ale není to nutné. Bok dodá jídlu perfektní chuť.
Opékejte dalších pět minut. Vmíchejte tvaroh, do kterého jste předtím vmíchali lžičku soli a nastrouhaný sýr.
Dejte zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 15 až 20 minut.
Podávejte posypané nasekanou zelenou petrželkou a jarní cibulkou.